Παραμένει ο Frontex στον Πειραιά

Νοέμβριος 27, 2015

Διατηρείται σε λειτουργία, αλλά τίθεται υπό την ομπρέλα της περιφερειακής Task Force της Ε.Ε. (hotspot) το περιφερειακό γραφείο του Frontex στον Πειραιά.

Αυτό αποφάσισε χθες κατόπιν ψηφοφορίας το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στη Βαρσοβία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου. «Το διοικητικό συμβούλιο του Frontex ψήφισε σήμερα την αναδιάρθρωση του περιφερειακού γραφείου στον Πειραιά και την ενσωμάτωσή του στο Κλιμάκιο Περιφερειακής Υποστήριξης της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο του 2016. Αυτό θα ενισχύσει το υπάρχον γραφείο του Frontex και θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ του Frontex, της Europol και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO)» αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του οργανισμού, Fabrice Leggeri, έσπευσε να διασκεδάσει την ανησυχία των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι «η αλλαγή δεν θα έχει συνέπεια στις επιχειρήσεις του Frontex στην Ελλάδα». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο Frontex διαθέτει 325 Ευρωπαίους συνοριοφύλακες στα νησιά από τους οποίους 167 συμμετέχουν στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων.

Την απόφαση καλωσόρισε και ο Ελληνας επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Χθεσινή δήλωσή του αναφέρει ότι «ο Frontex θα είναι σε θέση να αυξάνει σταθερά τον αριθμό των στελεχών του, που στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η συνέχιση όλων των υπολοίπων δράσεων και επιχειρήσεων του οργανισμού στην Ελλάδα».

Στο παρασκήνιο τώρα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, οι εκπρόσωποι 26 κρατών-μελών της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ της πλήρους κατάργησης του περιφερειακού γραφείου του οργανισμού (Frontex Liaison Office) στον Πειραιά και της ενσωμάτωσής του στη νέα διοικητική δομή που προβλέπεται από τη λειτουργία του hotspot (Ε.U.Regional Task Force). Οπως αναμενόταν, αρνητική ψήφο έδωσαν οι εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου, αντιδρώντας στην προοπτική το περιφερειακό γραφείο να χάσει την επιχειρησιακή αυτονομία του. Τελικά, επελέγη μια μάλλον συμβιβαστική λύση, καθώς ναι μεν το γραφείο του Frontex αναδιαρθρώνεται και ενσωματώνεται στην περιφερειακή Task Force, ωστόσο δεν διατηρείται ως ανεξάρτητη - αυτόνομη «οντότητα» έως το 2018. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ» στο φύλλο της Τετάρτης, η διοίκηση του οργανισμού προσανατολιζόταν σε αναστολή λειτουργίας του γραφείου που φιλοξενείται από το 2010 στον Πειραιά με το πρόσχημα της αναδιάταξης των υπηρεσιών του Frontex. Ωστόσο, Ελληνες αξιωματούχοι επεσήμαιναν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε αποδυνάμωση της επιρροής της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ε.Ε. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιταλία εργάζεται στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά στην επικράτειά της όχι μόνο του περιφερειακού γραφείου από τον Πειραιά, αλλά και του κεντρικού διοικητηρίου του οργανισμού από τη Βαρσοβία.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot