Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένας 54χρονος άνδρας στην Κρήτη άρχισε να παρακολουθεί την 33χρονη σύζυγό του.
Η Αδαμαντία αισθανόταν πως οι δυο τους δεν μπορούν να συνεχίσουν τον έγγαμο κοινό βίο τους και ήταν έτοιμη να του ζητήσει διαζύγιο. Ο άνδρας της άρχισε να την παρακολουθεί τοποθετώντας ακόμη και… μαγνητοφωνάκι στο αυτοκίνητό της. Τελικά τη σκότωσε γιατί, όπως είπε, «θόλωσε». Οι δυο τους βγήκαν για φαγητό μαζί με άλλους συγγενείς. Επέστρεψαν στο σπίτι γύρω στη 1.30. Μετά από λίγο ο 54χρονος πήρε το κυνηγετικό όπλο από την αποθήκη και χωρίς περιστροφές πυροβόλησε δύο φορές τη σύζυγό του, η οποία ήταν ξαπλωμένη στον ξενώνα. Η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Στη συνέχεια έντυσε το παιδί και πήγαν μία βόλτα. Κάλεσε την Αμεση Δράση και τους είπε ότι σκότωσε τη γυναίκα του και ζήτησε να προσέξουν το παιδί του αφότου παραδοθεί.
Συγγενείς της ανέφεραν σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη στυγερή δολοφονία πως «την είχε χτυπήσει στο παρελθόν». «Δεν έχει κανένας δικαίωμα να αφαιρεί αλλουνού ζωή, εκείνο που με πλήγωσε πολύ είναι ο τρόμος που αντίκρισε το παιδί μου την ώρα που το σκότωσε αυτός ο άνθρωπος», είχε πει τότε ο πατέρας της 33χρονης, ενώ κατήγγειλε πως την ξυλοκοπούσε όταν ήταν έγκυος: «Τόσο εγωιστής… Τι ήταν, κτήμα του; H κόρη μου τον είχε συγχωρήσει αρκετές φορές και δεν τον είχε πάει στην Αστυνομία και της χάρισε κι ένα ανάπηρο παιδί από ξυλοδαρμό, ενώ ήταν 3 μηνών έγκυος και η κόρη μου δε μας το είχε πει». Το συγκεκριμένο συμβάν αποκάλυψε τότε μία μόνο από τις πτυχές της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, με το φαινόμενο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.», να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Από τον περασμένο Νοέμβριο συστάθηκε, με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
Το 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί λόγω της βίας που ασκήθηκε μέσα στις οικογένειες. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.702 για το ίδιο έτος -όσον αφορά τα τετελεσμένα αδικήματα- ενώ είχαμε και 20 απόπειρες. Αναφορικά με τους δράστες καταγράφηκαν 4230 άνδρες και 826 γυναίκες. Τα περισσότερα θύματα (4.263) ήταν ελληνικής καταγωγής και 827 αλλοδαποί. Αντίστοιχα το 2017 είχαμε πάνω από 4.216 δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν 1.611. Από αυτούς οι 3.497 είναι άνδρες και οι 671 γυναίκες. Παράλληλα, όπως έχει προκύψει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο έτος οι περισσότεροι δράστες ήταν Ελληνες (3.523), ενώ οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί. Οσον αφορά τα θύματα, τα περισσότερα ήταν γυναίκες (3.196) και 1.025 ήταν άνδρες. Αναφορικά με το 2016 είχαμε 3.829 περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, με τους περισσότερους δράστες (2.858) να είναι άνδρες. Επιπρόσθετα, 2.696 γυναίκες ήταν τα περισσότερα θύματα για τον ίδιο χρόνο.
«Δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων. Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση για την ενδοοικογενειακή βία, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων». Συνολικά, η νέα επιχειρησιακή δομή περιλαμβάνει 73 υπηρεσίες πανελλαδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για γραφεία, στελεχωμένα από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών.
Η υπηρεσία έχει βασικούς στόχους την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα έχει αναλάβει το ρόλο του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση όλων των υποθέσεων. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα αναλάβουν επίσης την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ έχουν ήδη θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου