Πανελλαδικές 2020: Έως τις 10 Ιουλίου οι βαθμοί ως τις 17 τα ηλεκτρονικά μηχανογραφικά

Ιούλιος 06, 2020

Μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο έως τις 17 Ιουλίου ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η οποία αναμένεται – όπως κάθε χρόνο – κοντά στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν τα Φοιτητικά Νέα, οι βαθμολογικές επιδόσεις θα γνωστοποιηθούν στις 10 Ιουλίου και οι υποψήφιοι θα βλέπουν τις επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα μέσω του προσωπικού τους κωδικού.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, ακόμη είναι πρόωρη κάθε εκτίμηση καθώς θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων προκειμένου να υπάρξει σύγκριση μεταξύ του 2019 και του 2020.

Βέβαια, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή καθώς μπορεί να μην υπάρχει διαφοροποίηση στον αριθμό των εισακτέων που ανακοινώθηκε, ωστόσο μία σειρά αλλαγών – όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας – δημιουργεί νέα δεδομένα για τους υποψηφίους.

«Ασανσέρ» οι βάσεις εισαγωγής

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές – όπως οι Νομικές – θα σταθούν στο… ύψος τους.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, επειδή στους δύσκολους καιρούς αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Είναι γνωστό ότι το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι άριστοι μαθητές που στοχεύουν να εισαχθούν σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.

Οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδια για τις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα.

Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας φαίνεται πως οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των βάσεων ακόμη και σε σχολές υψηλής ζήτησης.

«Πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους θα αποτελέσουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που προσφέρουν μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ως εκ τούτου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Τα SOS για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι ακόμη και όταν πάρουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες δεν θα μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Πηγή: tovima.gr

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot