Εσπερινός Αγίου Σπυρίδωνος στο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ναυπλίου

Δεκέμβριος 12, 2023

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Ιερουργούντος του πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Φρίμη ,ο οποίος κήρυξη και τον θείο λόγο.

Κατά τον εορταστικό Εσπερινό έψαλλαν οι Ιεροψάλτες Παναγιώτης Καραχάλιος , Γκολέμης και Ι. Παρασκευόπουλος .

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός. Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο. Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα. Ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχθηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’ το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε. Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.

Άγιος Σπυρίδωνας

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου στην Αργολίδα , σε μια πλατεία που έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο ναό.

Η εκκλησία είναι ευρύτερα γνωστή γιατί στο σημείο της εισόδου της, στη σημερινή οδό Καποδιστρίου, εκτυλίχθηκε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 πέφτει νεκρός ο Ιωάννης Καποδίστριας από τους Γεώργιο και Kωνσταντίνο Mαυρομιχάλη, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα, όπως συνήθιζε κάθε Κυριακή.

Tα σπλάχνα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη κάτω από το ιερό του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, μετά από βομβαρδισμούς της πόλης, έπαθε μεγάλες ζημιές και το 1702 ξαναχτίστηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου.

Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Η ανέγερση του κωδωνοστασίου έγινε το 1853.

Στον τοίχο στην είσοδο της εκκλησίας, ο επισκέπτης μπορεί να δει τη γυάλινη προθήκη, η οποία υποδεικνύει τη μοιραία σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή του Καποδίστρια.

Μπαίνοντας στο ναό, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τις εικόνες και την μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας, ενώ στρέφοντας το βλέμμα δεξιά του ιερού, υπάρχει η τοιχογραφία με την πρώτη οικουμενική σύνοδο στην Νίκαια.

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζει και τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας και στις 3 Δεκεμβρίου παραμονή της γιορτής, γίνεται η περιφορά της εικόνας της με μεγάλες τιμές και στην οποία παρίστανται τοπικοί φορείς της πόλης. H εικόνα της Αγίας θεωρείται θαυματουργή, αφού το 1928 μετά την ασθένεια της πανώλης (πανούκλα) που έπληξε το Ναύπλιο, οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα, λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη και εκείνη τους έσωσε.

 

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot