Προσφυγικό : Ο έλεγχος της διασποράς του κοροναϊού και το «Stay in Camps»

Απρίλιος 13, 2020

Το «καλό σενάριο» για την πορεία της πανδημίας και τον έλεγχο της διασποράς στο γενικό πληθυσμό της χώρας, φαίνεται πως ισχύει και για τις περιπτώσεις ειδικών κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες.

28 κρούσματα, κανένας θάνατος σε πληθυσμό 70.000
Βάση των πρόσφατων στοιχείων του υπουργείου Μετανάστευσης από τους 70.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε 38 προσφυγικές δομές της χώρας, δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από κοροναϊό, ενώ τα κρούσματα είναι 28, τα οποία εντοπίστηκαν στις νέες δομές Ριτσώνας και Μαλακάσας και ακαριαία πάρθηκαν μέτρα καραντίνας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει στο συρτάρι του το υπουργείο και για τα οποία πολλές φορές ο κ. Μηταράκης μιλούσε για την ύπαρξή τους όταν καλούνταν να απαντήσει στα αιτήματα της αντιποίτευσης για τη λήψη αναγκαίων μέτρων στις προσφυγικές δομές λόγω της πανδημίας, παραμένουν στο συρτάρι.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη εφαρμόστηκε ένα σχέδιο που είχε ως στόχο την υγειονομική θωράκιση δομών φιλοξενίας προσφύγων, όμορων περιοχών και τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο διαχωρίστηκαν οι αφίξεις που έγιναν μετά το Φεβρουάριο ώστε να μην αναμιγνύονται με τους υπόλοιπους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Δημιουργήθηκαν υγειονομικοί σταθμοί και χώροι απομόνωσης για πιθανά κρούσματα του κοροναϊού σε όλες τις δομές φιλοξενίας.

Περιορίστηκε η κυκλοφορία από και προς τις δομές.

Ανεστάλη η παροχή του οικονομικού βοηθήματος μέχρι την τοποθέτηση ΑΤΜ στο εσωτερικό των ΚΥΤ.

Μπήκαν σε λειτουργία πρατήρια τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης στην περίμετρο των προσφυγικών δομών, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή πρόσφυγες και μετανάστες με τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα –σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργείου- γίνεται πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων στις προσφυγικές δομές προκειμένου να εξασφαλίζεται η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών για την αναγκαιότητα λήψης και τήρησης μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Stay in Camps
Μάλιστα ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στα παραπάνω τόνισε ότι για τους πρόσφυγες εφαρμόζεται αντίστοιχο σχέδιο με το «Μένουμε Σπίτι».

Το «Stay in Camps» εφαρμόζεται πλέον στην καθημερινότητα των δομών, ως το αντίστοιχο του «Μένουμε Σπίτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του.

Ελλείψεις και προβλήματα
Βέβαια δεν λείπουν τα προβλήματα σε ότι αφορά τις ελλείψεις για τα μέτρα προστασίας των προσφύγων από την πανδημία.

Πρόσφατα μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου ζητούσε να ληφθούν μέτρα κατά του κοροναϊού, ενώ πρόσφυγες κάνουν τον δικό τους αγώνα ράβοντας μόνοι τους μάσκες για να προστατευτούν.

Ωστόσο σύμφωνα με την κυβέρνηση, η γενική εικόνα είναι θετική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Μετανάστευσης έχει την άνεση να προχωρήσει την πολιτική του στο θέμα του προσφυγικού.

Ενώ, ήδη έχει συγκροτηθεί και task force υπό τον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού.

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων στην Ευρώπη
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της απόφασης για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε 11 χώρες της Ευρώπης που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για 1600 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η αρχή γίνεται με το Λουξεμβούργο που θα φιλοξενήσει 12 προσφυγόπουλα, τα οποία προέρχονται από δομές της Λέσβου τα 9, ένα από τη Σάμο και δύο από τη Χίο.

Θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση 50 παιδιών στη Γερμανία.

Σε τροχιά υλοποίησης οι κλειστές δομές στα νησιά
Από εκεί και πέρα πρόοδος υπάρχει όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης σε Κω, Λέρο και Σάμο για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών ενώ αναμένει τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης σε Χίο και Λέσβο.

«Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές θα συμβάλλουν στην σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία και ξεκίνησε και ήδη έχουμε για πρώτη φορά αισθητή μείωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ, κατά 5,3% στο πρώτο τρίμηνο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Χρονίζουν παλιότερα προβλήματα – Δεν λειτουργεί η υπηρεσία ασύλου
Παρόλα αυτά, παλιότερα –της πανδημίας- προβλήματα για την κόλαση που ζουν οι πρόσφυγες, ιδίως στις δομές που υπάρχει τεράστιος συνωστισμός, δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή ξέσπασε για Τρίτη φορά από τις 16 Μαρτίου φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου ευτυχώς προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές σε αντίθεση με την πρώτη φωτιά πριν από περίπου ένα μήνα όπου έχασε τη ζωή του ένα εφτάχρονο κοριτσάκι.

Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα 20χρονος Αφγανός δολοφονήθηκε ύστερα από συμπλοκή με ομοεθνή του.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι λόγω πανδημίας δεν λειτουργεί η υπηρεσία ασύλου με αποτέλεσμα ενώ θα υποβάλλονται τα αιτήματα από τους ενδιαφερόμενους εντούτοις δεν θα εξετάζονται μέχρι νεωτέρας σε ότι αφορά την ισχύ των περιοριστικών μέτρων και τη λειτουργία των υπηρεσιών λόγω κοροναϊού.

πηγή in.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot