Ενα βήµα πιο κοντά στη διεθνή κατοχύρωση της ελληνικής ταυτότητας του γύρου ως του πρώτου Εγγυηµένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος, ή αλλιώς ΕΠΙΠ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε χθες, καθώς τέθηκε σε διαβούλευση ο φάκελος αναγνώρισης του ΕΠΙΠ «ΓΥΡΟΣ» έως τις 22 Μαρτίου 2019, σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η αναγνώριση του γύρου, σύµφωνα µε κύκλους της αγοράς, θα µπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην κατεύθυνση ανάδειξης και αξιοποίησης των προοπτικών που έχει ο γύρος στις διεθνείς αγορές, ανοίγοντας τον δρόµο ώστε ένα από τα πιο αγαπηµένα ελληνικά εδέσµατα να… βαδίσει στα βήµατα του ελληνικού γιαουρτιού και να µεταµορφωθεί σε διεθνές προϊόν.
Ο φάκελος, ο οποίος περιλαµβάνει όλα τα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών και της µεθόδου παρασκευής, κατατέθηκε από τον Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), µε αίτηση να καταχωριστεί η ονοµασία «ΓΥΡΟΣ» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως Εγγυηµένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Οπως επισηµαίνεται στον φάκελο, ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίµατός του, καθώς τα κοµµάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, µπροστά από θερµαινόµενες εστίες. «Η τεχνολογία αυτή επιδρά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γύρου και καθιστά τον γύρο πιο υγιεινό, αφού το λίπος που εξέρχεται δεν πέφτει επάνω στις εστίες».
Ο φάκελος, µε όλα τα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών και της µεθόδου παρασκευής, κατατέθηκε από τον ΣΕΒΕΚ
Στην περιγραφή τονίζεται και η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το σχήµα του που είναι κωνοειδές, µε τις αλλεπάλληλες στρώσεις κρέατος. Ιστορικά σηµειώνεται ότι το φαγητό αυτό κατέστη γνωστό και εκτός Ελλάδας λόγω της µετανάστευσης και εµφανίζεται σε ελληνικά εστιατόρια της Βόρειας Αµερικής από τη δεκαετία του ’70, σύµφωνα µε το άρθρο «The Gyro's History Unfolds» του David Segal στην εφηµερίδα «The New York Times».
«Ο γύρος µάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ευρέως γνωστό ελληνικό τρόφιµο και ένα παγκοσµίως διάσηµο φαγητό δρόµου» υπογραµµίζεται, µε την επισήµανση σχετικών βιβλιογραφικών αναφορών. Στην περιγραφή γίνεται ιδιαίτερη µνεία και στα σουβλατζίδικα, τα οποία αποτελούν «σηµεία αναφοράς και ταυτότητας σε λαϊκές γειτονιές, πανηγύρια, υπαίθριες αγορές, ενώ η κατανάλωση του γύρου είναι άρρηκτα συνδεδεµένη στον ελληνικό γαστρονοµικό πολιτισµό µε την ευθυµία και τη λαϊκότητα» σηµειώνεται. Κατά της αίτησης καταχώρισης που έχει υποβληθεί, δίνεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων µέχρι και τις 22 Μαρτίου από φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που έχουν έννοµο συµφέρον και είναι εγκατεστηµένα στην ελληνική επικράτεια.
Οι ενστάσεις υποβάλλονται στη ∆ιεύθυνση Συστηµάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων, Τµήµα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και άλλων Συστηµάτων Ποιότητας (Λεωφ. Αθηνών 58, ΤΚ 104 41, Αθήνα, pdo-pgi@minagric.gr, 210 5275286 -287 -288 -289). Στη συνέχεια, ο φάκελος αναµένεται να σταλεί στην Κοµισιόν και εκτιµάται ότι µετά την πάροδο 12-18 µηνών θα µπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πιστοποίηση του γύρου ως ΕΠΙΠ, όπως διευκρινίζεται αρµοδίως, θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί µόνο εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.