Μεγαλύτερη ασπίδα στο Αιγαίο με πυραύλους Spike

Φεβρουάριος 10, 2023

Την προμήθεια 34 συστημάτων των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας για τον Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Απάτσι και το Πολεμικό Ναυτικό, ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ
Ενα από τα πιο απόρρητα όπλα των Ισραηλινών, τα Spikes, δρομολογήθηκε ώστε να το προμηθευτούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ, σε μια πολύωρη συνεδρίασή του. Ηταν μια σύμβαση η οποία πέρασε από πολλά κύματα και από πολλές αναβολές, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί από τη Βουλή, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, αλλά και για τον λόγο ότι η κυβέρνηση ήθελε η σύμβαση για την προμήθεια των Spikes να προβλέπει και ελληνική συμμετοχή, με τη μεταφορά προηγμένης αμυντικής τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες εκεί γύρω στο 40%. Η σύμβαση θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, εννέα για την Αεροπορία Στρατού και τα ελικόπτερα Apache ΑΗ-64Α και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους. Το ύψος της σύμβασης αγγίζει τα 335 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 280 εκατομμύρια αφορούν τους Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς στον Εβρο και τα νησιά και τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια τα οκτώ συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού (τέσσερα συστήματα για τις κανονιοφόρους και τέσσερα Spike ER2 για τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, τα ονομαζόμενα «Μαχητές»).

Πρόκειται για ένα όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να επιχειρήσει και νύχτα και μέρα, με ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου της πορείας  σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου. Και το σημαντικότερο; Θα μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο. Μπορεί να προσβάλει πολλά είδη στόχων και να τοποθετηθεί σε  πολλά είδη πλατφορμών: από στρατιωτικά τζιπ έως αγροτικά διπλοκάμπινα φορτηγά και από ελικόπτερα (όπως Απάτσι) έως μικρά ταχύπλοα σκάφη. Ειδικά πάνω στα τελευταία μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό θαλάσσιο όπλο, που μαζί με τις πυραυλακάτους, τα αόρατα υποβρύχια μπορούν εύκολα να μετατρέψουν το Αιγαίο σε «παγίδα θανάτου» για τις όποιες εχθρικές δυνάμεις.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι Spikes μπορούν, όπως λένε οι επιτελείς, να μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά, τα μικρονήσια και τις βραχονησίδες σε «no access zone» είτε αυτά δέχονται απειλή από τον αέρα από εχθρικά ελικόπτερα, είτε από απειλή από τη θάλασσα (για παράδειγμα αποβατικά σκάφη) ή ακόμα από μεγαλύτερα πολεμικά πλοία. Αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο κυρίως στην προστασία των νησιών και των ακτών μας από αποβατικές ενέργειες, καθώς και απόκρουσης κάθε εισβολής. Οι στρατηγοί στο Πεντάγωνο κάνουν λόγο για ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα ασφαλείας, που σφραγίζει αμυντικά την περιοχή σε αέρα, θάλασσα και στόχους εδάφους, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη ζώνη για τις εχθρικές δυνάμεις. Το βεληνεκές των εν λόγω πυραύλων ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι ο χειριστής των Spike NLOS έχει στα χέρια του ένα όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να ελέγχει με την ίδια ευκολία τον στόχο του νύχτα και μέρα, έχοντας την εικόνα της πορείας του σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης (real picture on real time), ενώ θα μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο. Ενα όπλο που μπορεί να χτυπά μακρινούς ή κρυμμένους στόχους ακόμα και χωρίς οπτική επαφή. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες στόχου. Ενα όπλο που θεωρείται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση «αλλαγής του παιχνιδιού» υπέρ της ελληνικής πλευράς. Το γεγονός δε ότι μπορούν να μεταφερθούν από διαφόρων ειδών πλατφόρμες κάνει τους εν λόγω πυραύλους ακόμα πιο ευέλικτους, ενώ μπορούν να προσβάλουν πολλά είδη στόχων.

«Πράσινο φως» για τα F-35
Στο ΚΥΣΕΑ έγινε για πρώτη φορά και συζήτηση για την απόκτηση των F-35, μετά το πράσινο φως που άναψε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας. Εκείνο που απομένει είναι το LOA (Letter of Agreement) από αμερικανικής πλευράς και η εκτίμηση των επιτελών, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι ότι έως το 2028 είναι δυνατόν να παραλάβουμε τα πρώτα F-35, αφού προηγηθεί η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών εδάφους.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ είναι η απόκτηση των κορβετών και η ναυπήγησή τους σε ελληνικά ναυπηγεία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ



 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot