Τις 7 τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν στο χώρο της εστίασης το 2021 αποκαλύπτει ο όμιλος EHL, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης στη διαχείριση φιλοξενίας και στην καινοτομία, και στον οποίο ανήκει και η παγκοσμίως αναγνωρισμένη EHL Ecole hôtelière de Lausanne στις σπουδές φιλοξενίας.
Οι τάσεις αυτές, οι οποίες θα επανακαθορίσουν τους όρους του ανταγωνισμού τη νέα χρονιά, είναι...
1. Διαδικτυακά συστήματα παραγγελίας και εφαρμογές delivery
Καθώς τα εστιατόρια παραμένουν ευάλωτα στους περιορισμούς που επιβάλλονται, στους αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς και ακόμη και στο ενδεχόμενο να κλείσουν, οι διαδικτυακές παραγγελίες φαγητού και οι ανέπαφη παράδοση στο σπίτι αποτελούν σημαντικό στοιχείο διάσωσής τους. Αυτές οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να επικρατούν στην αγορά της εστίασης καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν να παραγγέλνουν το φαγητό που θέλουν όποτε, όπως και όπου θέλουν.
Εφαρμογές παράδοσης φαγητού, όπως οι UberEats, Foodpanda ή Door Dash, θα συνεχίσουν να αποτελούν λύση για τους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες παραγγελίας και παράδοσης. Ωστόσο, καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν παραγγελίες απευθείας από εστιατόρια, πολλά εστιατόρια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μεγαλύτερων αλυσίδων γρήγορου φαγητού και θα επενδύουν στην ανάπτυξη των δικών τους ολοκληρωμένων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών.
2. Ανέπαφες πληρωμές
Η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών γίνεται mainstream, και δεν αφορά μόνο την παραγγελία στο διαδίκτυο, αλλά και τις πληρωμές με smartphone, smartwatch ή smartcard μέσω εφαρμογής ή συσκευής χωρίς επαφή. Οι νέες τεχνολογίες πληρωμών είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται σιγά σιγά την παγκόσμια βιομηχανία εστιατορίων, αλλά αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί με την πανδημία. Εκτιμάται ότι οι ανέπαφες πληρωμές θα τριπλασιαστούν από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2024 και ότι οι επιλογές αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές για το 34% των πελατών. Χωρίς μετρητά, δεν απαιτείται ανθρώπινη επαφή - πιο υγιεινή και ασφαλέστερη - και είναι γρήγορη, άμεση και βολική. Είναι επίσης πιο αποτελεσματικές και από την άποψη των ταμειακών ροών. Τα εστιατόρια θα πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν και να σχεδιάζουν στρατηγική για κινητές και ψηφιακές πληρωμές για τη νέα χρονιά.
3. Συστήματα διαδικτυακής κράτησης τραπεζιού
Η κράτηση τραπεζιού μέσω τηλεφώνου σταδιακά περνά στο παρελθόν καθώς η τεχνολογία κράτησης τραπεζιού αποκτά νέα σημασία. Πάροχοι όπως το Eat App, το Tablein ή το OpenTable δίνουν στους πελάτες την ελευθερία να βλέπουν τα κενά τραπέζια και να κάνουν την κράτησή τους εν κινήσει. Τα εστιατόρια, με τη σειρά τους, με τη χρήση συστημάτων κράτησης, μπορούν να διαχειρίζονται καθίσματα, λίστες αναμονής, αφοσίωση πελατών και προτιμήσεις φαγητού, καθώς και να συλλέγουν σημαντικά δεδομένα πελατών, είτε για ιχνηλάτηση επαφών είτε για στατιστικά δεδομένα της αγοράς.
Το κόνσεπτ έχει προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Μέσω της πρωτοβουλίας Experience, το OpenTable προσφέρει στα εστιατόρια τη δυνατότητα να προτείνουν μοναδικές γαστρονομικές εκδηλώσεις και γεύματα, πέρα από τις τυπικές κρατήσεις.
4. Ψηφιακά μενού κουζίνας
Τα Kitchen Display Systems (KDS) είναι ένας πίνακας ψηφιακών μενού για το προσωπικό της κουζίνας που βοηθά τα εστιατόρια να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους. Άμεσα συνδεδεμένη με το σύστημα σημείου πώλησης (POS) του εστιατορίου, η οθόνη εμφανίζει αυτόματα παραγγελίες σε προτεραιότητα και επισημαίνει τυχόν ειδικά αιτήματα διατροφής. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την παρακολούθηση των χρόνων παράδοσης φαγητού και του αποθέματος για να επισημανθεί όταν ένα προϊόν δεν είναι διαθέσιμο, ενώ εξασφαλίζει τελικά καλύτερη επικοινωνία, ακρίβεια, σαφέστερη ροή εργασίας και - είναι 100% ψηφιακή - υπόσχεται μια πιο βιώσιμη λειτουργία κουζίνας.
5. Αυτοματοποιημένο λογισμικό διαχείρισης εμπορευμάτων
Η αυτοματοποίηση της διαχείρισης αποθέματος σημαίνει παρακολούθηση των αποθεμάτων τροφίμων και ποτών, πρόβλεψη ποσοτήτων και ακόμη και ο προγραμματισμός νέων παραγγελιών δεν χρειάζεται πλέον να είναι μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Η αξιοποίηση τέτοιου λογισμικού στη λειτουργία μπορεί επίσης να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, η οποία φέρεται να κοστίζει στη βιομηχανία φιλοξενίας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες όπως η Winnow βοηθούν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και τους διαχειριστές να μειώνουν τα απόβλητα και το κόστος των τροφίμων και να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα. Η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους με ταυτόχρονη συμβολή στο περιβάλλον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ατζέντας.
6. Κωδικοί QR
Οι κωδικοί αυτοί, μετά την Κίνα, γίνονται παγκόσμιοι και εμφανίζονται σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Σε μια εποχή ανέπαφων συναλλαγών, η αυτόματη σάρωση κωδικών με κάμερες smartphone σε αφίσες, τραπέζια, σουβέρ, πόρτες ή ιστότοπους επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακά μενού, να παραγγέλλουν και να πληρώνουν - χωρίς επαφή – και να παραμένουν ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι.
Αυτή η τεχνολογία, η οποία δεν απαιτεί τη λήψη εφαρμογής, έχει επίσης διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στα εστιατόρια στην ιχνηλάτηση επαφών που είναι πλέον υποχρεωτική σε πολλά μέρη του κόσμου, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι. Προσφέροντας μια σειρά από βολικά οφέλη με σχετικά χαμηλό κόστος για τα εστιατόρια, η τεχνολογία κωδικού QR θα είναι «must» το 2021.
7. Τεχνολογία καθαρισμού αέρα
Όταν οι επισκέπτες θα επιστρέψουν στα εστιατόρια, θα είναι κρίσιμης σημασίας να νιώθουν ασφαλείς και άνετοι. Η αναβάθμιση των συστημάτων απολύμανσης μέσω διαφόρων τεχνολογιών καθαρισμού του αέρα αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η βιομηχανία εστίασης.
Αβλαβείς για τον άνθρωπο τεχνολογίες, όπως ο διπολικός ιονισμός που καθαρίζει τον αέρα και τις επιφάνειες σε εσωτερικούς χώρους εξουδετερώνοντας μολυσματικούς παράγοντες, έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, όπως και τα συστήματα που κάνουν χρήση του υπεριώδους φωτός. Παρόλο που αυτές οι έννοιες και τα προϊόντα ενδέχεται να μην είναι ακόμη mainstream, εξελίσσονται ταχέως στην πιο σημαντική τεχνολογία για τα εστιατόρια παγκοσμίως.https://www.tornosnews.gr/tornos/taseis/48455-7-technologikes-taseis-poy-tha-epikrathsoyn-sthn-pagkosmia-estiash-to-2021.html