Η ώρα της κρίσης για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Οκτώβριος 30, 2014
Επίσκεψη, με χαρακτηριστικά… αυτοψίας ως προς τη διαφθορά διενεργούν από κοινού στη χώρα μας μέλη του ΟΟΣΑ και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο η ελληνική πολιτεία έχει κάνει πράξη δεσμεύσεις της, έχει υλοποιήσει μέτρα και ενεργοποιεί μηχανισμούς για την καταπολέμηση του φαινομένου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα έχουν καταφθάσει στελέχη των δυο οργανισμών από την Ιρλανδία, την Κορέα και τη Γκαμπόν, και αναμένεται να ασκήσουν τον εποπτικό τους ρόλο με τη συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Η επίσκεψη δεν είναι «ανώδυνη»: αφενός μεν συζητούνται τα ερωτηματολόγια που έχει ήδη συμπληρώσει η Ελλάδα για θέματα διαφθοράς και κατά πόσο αυτά αντιστοιχούν στην εγχώρια πραγματικότητα, αφετέρου δε έπονται εκθέσεις αξιολόγησης από τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες και διαμορφώνουν το προφίλ της χώρας διεθνώς ως προς ζητήματα διαφθοράς - προφίλ αναμφισβήτητα τρωθέν από τις λίστες που κυκλοφορούν κατά καιρούς με τη συμμετοχή χωρών από όλο τον κόσμο.
 
Είναι, εξάλλου, γεγονός ότι η Ελλάδα έχει προσχωρήσει σε όλες τις συμβάσεις διαφθοράς μείζονος σημασίας. Βρίσκεται στον ίδιο παρονομαστή με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, συμμετέχοντας στη σύμβαση του ΟΟΣΑ του 1997 για την καταπολέμηση της δωροδοκίας ξένων δημόσιων αξιωματούχων στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.
 
Έχει υπογράψει την οικεία σύμβαση ποινικής νομοθεσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO - Group of States Against Corruption - Ομάδα Χωρών κατά της Διαφθοράς), καθώς και αυτή των Ηνωμένων Εθνών, το 2003, γνωστή και ως σύμβαση της Μέριδα (υπογράφηκε στην πόλη Μέριδα του Μεξικού) - όλες τους, δε, εμπεριέχουν μηχανισμούς αξιολόγησης.
 
Στελέχη του υπουργείου που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών διαμηνύουν ότι στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλες οι εξελίξεις στη νομολογία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς και το Action Plan κατά της Διαφθοράς που έχει ήδη καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον κ. Γιώργο Σούρλα, και έχει αναλάβει να εφαρμόσει ο ειδικός συντονιστής για την Καταπολέμηση της  Διαφθοράς κ. Ιωάννης Τέντες.
 
«Αρχές Δεκεμβρίου αναμένουμε και έτερους αξιολογητές, αυτή τη φορά εκ μέρους της GRECO» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. «Η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από το καθεστώς επιτήρησης, υπό το οποίο είχε τεθεί με τις 26 συστάσεις κατά της διαφθοράς - με πλέον γνωστή αυτή που σχετίζεται με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Τώρα, σειρά έχει η αξιολόγηση δικαστών και βουλευτών, το τι κάνουν με άλλα λόγια δικαστήρια και Βουλή ως προς τα μέτρα εμπέδωσης της διαφάνειας». 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot