Mε μία μόνον ελληνική συμμετοχή, η οποία μάλιστα δεν αφορά στην ενέργεια, έκλεισε ο πρώτος χρόνος «ζωής» του χρηματοδοτικού πακέτου Γιούνκερ, με 24 ενεργειακά πρότζκετ από διάφορες χώρες της Ευρώπης να έχουν ήδη ενταχθεί, απορροφώντας το 29% της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τον ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ελληνική συμμετοχή αφορά στην επένδυση της Creta Farm.
Στα ενεργειακά έργα, που έχουν εγκριθεί, συγκαταλέγονται πρότζεκτ, όπως καινοτόμα κτίρια υψηλής ενεργειακής αποτελεσματικότητας στη Γαλλία μέχρι ένα νέο αιολικό πάρκο στη Σουηδία. Συνολικά, επενδυτικά σχέδια από 11 χώρες της Ε.Ε. έχουν δεχθεί χρηματοδοτική ενίσχυση για βιώσιμα, χαμηλής εκπομπής άνθρακα έργα, τα οποία ικανοποιούν τους στόχους των Βρυξελλών για την Ενέργεια και το Κλίμα. Πρόσθετες επενδύσεις, συνολικού ύψους 16,9 δισ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για βιώσιμα και χαμηλών ρύπων ενεργειακά έργα.
Εξάλλου, πάνω από το 1/3 των έργων που έχουν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πόρταλ για νέα Πρότζεκτ (ΕΙΡΡ), σχετίζονται με την ενέργεια και κυρίως με τις ΑΠΕ. Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία είναι οι χώρες απ' όπου προέρχονται τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας αυτής. Επιπρόσθετα της χρηματοδότησης, το ΕΙΡΡ είναι η πλατφόρμα που προσφέρει η Ε.Ε. για να διευκολύνει, να κάνει πιο προβλέψιμες και ελκυστικές τις επενδύσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική βοήθεια και να προσελκύσουν τρίτους εν δυνάμει επενδυτές, εγγράφοντας ένα επενδυτικό σχέδιο στο ΕΙΡΡ και χρησιμοποιώντας τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Συμβουλευτικού Hub (EIAH).
imerisia.gr