Μπορεί ο ΟΑΣΑ να επικοινωνεί πως περίπου στο 1 εκατ. έχουν ανέλθει οι προσωποποιημένες κάρτες που έχει διαθέσει στο επιβατικό κοινό, ωστόσο οι τεράστιες ουρές στα εκδοτήρια των σταθμών του μετρό αποτυπώνουν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες μέχρι αυτές να εκδοθούν.
Βασικός παράγοντας για το μέγεθος του προβλήματος είναι και τα ολοένα περισσότερα χαλασμένα μηχανήματα, με πολλά εξ αυτών να λειτουργούν καθαρά και μόνο για επαναφόρτιση. Πολίτες περιμένουν παραπάνω από μία ώρα για να εξυπηρετηθούν, καταγγέλλοντας πως αν δεν αλλάξει στρατηγική ο Οργανισμός και το υπουργείο, η κατάσταση θα επαναλαμβάνεται κάθε αρχές του μήνα όπου και κάνουν την προβλεπόμενη ανανέωση. Στα γκισέ περιμένουν στωικά κυρίως επιβάτες που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο, αφού από 1ης Οκτωβρίου έχει θεωρητικά καταργηθεί το μισό εισιτήριο (έχει δοθεί άτυπη παράταση μέχρι νεωτέρας).
Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ έχει «ρίξει» στο κυνήγι της εισιτηριοδιαφυγής το διαθέσιμο προσωπικό, με τους ελέγχους να έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η πρώτη εικόνα δείχνει μείωση του φαινομένου. Σε αυτή τη λογική, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να επιστρέψουν και οι 32 εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι οποίοι είχαν μετατεθεί τα προηγούμενα έτη σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.
Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών για το πρόβλημα με τις τεράστιες ουρές, καθώς, όπως διαμηνύουν, πρόκειται να εξομαλυνθεί σύντομα με την αναβάθμιση των παλιών μηχανημάτων. «Είχε προβλεφθεί η ανακατασκευή των παλιών, αυτό έχει καθυστερήσει πάρα πολύ από την ανάδοχο εταιρία, γιατί έπρεπε να προσαρμοστεί το λογισμικό και να συνεργάζεται με το νέο σύστημα. Από ό,τι έχω ενημερωθεί τα προβλήματα λύθηκαν και αρχίζουν να εντάσσονται στο δίκτυο», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, χωρίς βέβαια αυτό μέχρι στιγμής να έχει γίνει.
Κατά τον υπουργό, ευθύνη για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες φέρουν και οι ίδιοι εν μέρει, αφού δεν επωφελούνται της δυνατότητας που έχουν, δηλαδή να εκδίδουν την κάρτα τους κατόπιν διαδικτυακής αίτησης.
Το γεγονός, όμως, ότι περισσότερα από 30 μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή χρησιμοποιούνται μόνο για επαναφόρτιση, στη γραμμή 1 είναι ανοιχτά μόλις 5 εκδοτήρια, τα περίπτερα που πουλούν εισιτήρια είναι περιορισμένα και το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που περιμένουν στις ουρές είναι ηλικιωμένοι, αποδεικνύει πως δεν είναι μάλλον τελικά επιλογή τους.
Παράλληλα, η έλλειψη προσωπικού έχει κλείσει τα εκδοτήρια με αποτέλεσμα οι ουρές να έχουν συνεχώς αυξητική τάση. Πιο συγκεκριμένα, από τους 24 σταθμούς της γραμμής 1 μόλις οι 5 έχουν ανοιχτά εκδοτήρια. Πρόκειται για τους σταθμούς: Κηφισιά, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια και Πειραιάς. Στη γραμμή 2 και 3 λειτουργούν 13 εκδοτήρια από τους συνολικά 38 σταθμούς. Είναι σε: Ανθούπολη, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος, Ελληνικό, Αγία Μαρίνα, Μοναστηράκι, Ευαγγελισμός, Αμπελόκηποι, Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρόμιο. Εκδοτήρια ωστόσο υπάρχουν και στη γραμμή του τραμ, δηλαδή σε Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή.
Στοιχεία ΟΑΣΑ
Το 1 εκατ. προσεγγίζουν οι προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card του ΟΑΣΑ, ενώ πλέον σε όλο το δίκτυο (298 αυτόματα μηχανήματα, εκδοτήρια ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, 500 περίπτερα) είναι δυνατή η χρήση πιστωτικής κάρτας για την αγορά και επαναφόρτιση εισιτηρίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός γνωστοποίησε ότι έχει διαθέσει περισσότερες από 960.000 προσωποποιημένες και 420.000 ανώνυμες κάρτες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι 1,38 εκατ. επιβάτες μετακινούνται με κάρτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου