Ήδη όσοι έχουν συμπληρώσει μετά τις 16 Ιανουαρίου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αποχωρούν άμεσα, όπως είναι η άτυπη κατευθυντήρια οδηγία του Υπερταμείου, το οποίο εποπτεύεται από τους δανειστές.
Τα στρατηγικά σχέδια που έχει ετοιμάσει το υπερταμείο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αποστέλλονται την ερχόμενη εβδομάδα και θα αποτελέσουν την βάση πάνω στην οποία οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα συντάξουν τα business plans, τα οποία εν συνεχεία θα υποβάλλουν στο υπερταμείο. Οι κατευθυντήριες γραμμές από την κεντρική διοίκηση θα φέρουν εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας, με περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, μείωση μισθολογικού κόστους, αξιολόγηση και ανασχηματισμό διοικήσεων, ακόμα και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Με βάση τις εκτιμήσεις τα σχέδια εθελουσίας εξόδου που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή θα αφορούν το 10% του προσωπικού και θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους οι οποίοι θα εξοικονομηθούν από τη συγκράτηση δαπανών.
Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις ΔΕΚΟ που θεωρούνται ζημιογόνες και και ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο, καθώς τα περιθώρια παρεμβάσεων και ανατροπών τόσο στο μισθολογικό όσο και στο λειτουργικό κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις εισηγμένες.
Εάν τα business plans που συντάξουν και θα αποστείλουν έως τον Απρίλιο οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές τότε η διοίκηση του υπερταμείου θα παρέμβει και θα τα επιστρέψει, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο «ύφος και στο πνεύμα» των εντολών του.