Η ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης το 2018 είναι εφικτή, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος.
Όπως εκτιμά, το έργο πλέον εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, οι οποίοι θα επιταχυνθούν στα τέλη του φθινοπώρου. Τον Σεπτέμβριο ξεκινά και η εκδίκαση των έξι διαιτησιών στις οποίες έχουν παραπεμφθεί οι οικονομικές διεκδικήσεις του κατασκευαστή.
Ο κ. Σιμόπουλος, λοιπόν, δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία του έργου. «Οι εργασίες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης εξελίσσονται πλέον ικανοποιητικά. Δεν θα ήθελα να ακουστώ υπεραισιόδοξος, γιατί όταν έχεις καεί στον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι. Ωστόσο, νομίζω ότι κινούμαστε με πολύ καλούς ρυθμούς. Ο στόχος της ολοκλήρωσης του έργου το 2018 είναι εφικτός». Το υπουργείο Υποδομών εξακολουθεί να εκτιμά ότι η υπόθεση του σταθμού της Βενιζέλου (όπου έχουν ανευρεθεί σημαντικές αρχαιότητες) παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα στην πορεία του έργου. «Τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η επανασυναρμολόγηση των μετροποντικών στη Νέα Ελβετία και θα ξεκινήσει και πάλι η διάνοιξη της σήραγγας, επιταχύνοντας πολύ την πρόοδο των εργασιών», λέει ο κ. Σιμόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πραγματοποίηση αποχετευτικών έργων κοντά στον σταθμό, που πλημμυρίζει λόγω του μπαζώματος γειτονικού ρέματος.
Ο Σεπτέμβριος, πάντως, θα είναι ένας ιδιαίτερα «καυτός» μήνας για το έργο, καθώς ξεκινά η εξέταση των οικονομικών διεκδικήσεων της κοινοπραξίας από ομάδα «επιδιαιτητών». Ο κατασκευαστής διεκδικεί περισσότερα από 560 εκατομμύρια ευρώ (!) υποστηρίζοντας ότι το έργο έχει διαφοροποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι για την επίλυση των διαφορών με διαιτησία χρειάστηκε να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΟΜΕΔΙ.
Οι διαιτησίες
Η πρώτη από τις διαιτησίες, η οποία θα εξεταστεί στις 15 Σεπτεμβρίου, αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου. Με δεδομένο ότι έχουν παρέλθει δύο έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσής του, ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι δικαιούται να εγκαταλείψει τη σύμβαση χωρίς να υποστεί απολύτως καμία κύρωση (υποστηρίζοντας ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται αποκλειστικά το Δημόσιο). Η κατάληξη της διαιτησίας θα αποτελέσει το πρώτο «crash test» για τις σχέσεις κοινοπραξίας και Αττικό Μετρό. Οι έξι ομάδες αιτημάτων θα συζητηθούν σε αντίστοιχες συνεδριάσεις, η τελευταία των οποίων θα γίνει τον Φεβρουάριο. Οι αποφάσεις αναμένεται να βγουν μέχρι το καλοκαίρι του 2015.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατασκευαστής συνεχώς αυξάνει τις διεκδικήσεις του. Πρόσφατα απέστειλε στην Αττικό Μετρό αίτημα αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ για ζημιές που υποστηρίζει ότι υπέστη από μια καλοκαιρινή νεροποντή. Η Αττικό Μετρό από την πλευρά της όρισε επιτροπή μηχανικών για την εξακρίβωση των ζημιών και του πραγματικού κόστους τους.
Συναυλία
Στην Αττικό Μετρό, φροντίζουν να διατηρούν τη θετική τους διάθεση. Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται η διοργάνωση συναυλίας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στον υπό κατασκευή υπόγειο σταθμό Πανεπιστημίου (στη συμβολή της Εγνατίας με την Γ΄ Σεπτεμβρίου) την επόμενη Παρασκευή 29 Αυγούστου.
Πηγή: kathimerini.gr