Ένα 24ωρο μετά τη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ στην πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων θεματικών εκδηλώσεων στο δρόμο προς τις κάλπες.
Το γεγονός ότι η παιδεία προηγείται και ακολουθεί η υγεία καταδεικνύει το ενδιαφέρον της οδού Πειραιώς για τα ζητήματα της καθημερινότητας, στα οποία θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει προ πολλού χάσει τη μάχη.
Ο βασικός καμβάς των θέσεων της ΝΔ για την παιδεία περιγράφηκε από τον πρόεδρό της στη Βουλή. Αιχμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Δεδομένη θεωρείται, επίσης, η κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ θα επιστρέψει το Συμβούλιο Διοίκησης που προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου και το ακαδημαϊκό προσωπικό θα περνά υποχρεωτικά από αξιολόγηση – έννοια την οποία θέλει να κατοχυρώσει και συνταγματικά η ΝΔ σε ολόκληρο το φάσμα του δημοσίου τομέα. Επίσης, προτείνεται η καθιέρωση ενός μηχανισμού ανταλλαγής και κινητικότητας φοιτητών στο εσωτερικό, αντίστοιχου με αυτό του προγράμματος Erasmus στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η ΝΔ προτείνει την επαναφορά της βάσης του 10, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των εισακτέων. Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε προτείνεται η δημιουργία πειραματικών σχολείων σε όλη την επικράτεια και η αλλαγή του προγράμματος σπουδών.
Από εκεί και πέρα, αίσθηση προκάλεσε γενικότερα η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή στο ενδεχόμενο να υποκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση βίαιες αντιδράσεις που θα θυμίσουν τα «Δεκεμβριανά» του 2008 και όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
«Μήπως όλη αυτή η προκλητική ανοχή, την οποία δείχνετε σε διάφορα γκρουπούσκουλα, τα οποία βρίσκουν φυσικό καταφύγιο προστασίας μέσα στα Πανεπιστήμια, είναι μια προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα; Μήπως επιτρέπετε τώρα σε αυτές τις ομάδες να κάνουν μια ανώδυνη εκπαίδευση, ώστε την επόμενη μέρα, αν υπάρχει μια αλλαγή η οποία, καθώς φαίνεται, θα έρθει και θα έρθει και σύντομα, αυτοί να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, όπως την έκαψαν το 2008, όταν δεν είπατε κουβέντα, κ. Τσίπρα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, εγκαλώντας έτσι την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανομία στα πανεπιστήμια και «εκλεκτικές συγγένειες» με τις συλλογικότητες τύπου Ρουβίκωνα.