Τσίπρας: Ο Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός του χάους

Δεκέμβριος 13, 2014
jumbo-banner

Επίθεση στη συγκυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για χάος στη χώρα και πολιτική σκλαβοπάζαρου, ενώ δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές ότι ο «χρόνος του τελειώνει, παρά την κινδυνολογική του έξαρση και τις απειλές κατά της Ελλάδας».

«Δεν θέλουμε να έρθουμε να εξαγγείλουμε αυτά που προτιθέμεθα να κάνουμε για τον τόπο. Θέλουμε όλοι μαζί να συναποφασίσουμε. Η επόμενη μέρα αφορά όλους τους Έλληνες. Κανένα πρόγραμμα όσο τέλειο κι αν είναι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν εμπνεύσει αυτούς που θα κληθούν να το υλοποιήσουν», τόνισε αρχικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψη της Κρήτης, συμπληρώνοντας:

«Όσο κι αν γαβγίζουν το καραβάνι προχωρά και θα φτάσει στο στόχο του. Ο πολιτικός τους χρόνος έχει ήδη τελειώσει. Ο κ. Σαμαράς όχι μόνο χθες θυμήθηκε πάλι το Greexit αλλά έφτασε σε κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες και να εκλιπαρεί τις αγορές να επιτεθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός του χάους γιατί συμπεριφέρεται και παρακαλάει για αυτό. Χάος στην αγορά εργασίας που την κατάντησε με την πολική του σκλαβοπάζαρου. Ο πρωθυπουργός της χώρας καλεί τους ίδιους τους βουλευτές του να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Τα ψέματα τελείωσαν, εξαντλήθηκαν».

«Δεν είναι ούτε και 1983 για να πετύχουν τα σχέδια αποστασίας τα οποία γνωρίζει πολύ καλά η ομάδα του κ. Σαμαρά και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Θυμηθείτε, στις εκλογές του 2012 έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταβληθεί η δόση, δεν θα έχουμε συντάξεις… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε, αλλά ποια ήταν η αλήθεια; Η δόση πράγματι δεν κατεβλήθη παρά 7 μήνες αργότερα και μάλιστα σε δύο κομμάτια. Είπαν ψέματα. Έλεγαν ότι η χώρα θα ξεφύγει από βασικά αγαθά. Έλεγαν ψέματα προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:  «Προειδοποιούμε όσοι επιλέξουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα και όχι μόνο πολιτικές. Θα πληρώσουν ακριβά όσοι παίζουν με την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ο πανικός τους πια δεν κρύβεται. Τους απασχολεί μόνο η καρέκλα τους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στους εταίρους λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα ενοικιαστής στο κοινό μας σπίτι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι αυτοί ιδιοκτήτες και εμείς ενοικιαστές. Ούτε η ελληνικές κυβερνήσεις θα είναι από εδώ και στο εξής εισπράκτορες των ενοικίων τους», ενώ έκανε λόγο για ένα νέο κλίμα στην Ευρώπη, όπου «οι λαοί ορθώνουν το ανάστημά τους, και αύριο τίποτε δεν θα είναι όπως σήμερα».

Μίλησεγια το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, του οποίο όπως είπε ο «πρώτος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα ακόμα και των πιο αδύναμων να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ή θέρμανση τον χειμώνα, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε φαγητό, σε στέγη. Στα πιο βασικά αγαθά». 

Εδώ πρόσθεσε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. «Όχι ως προεκλογική του αέρα», όπως είπε, «αλλά ως ένα μελετημένο και κοστολογημένο βήμα»

Ο δεύτερος πυλώνας αποτελείται από μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτά σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ρύθμιση δίκαιη, και ανάλογη με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Έτσι ώστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα καθηλωμένα έσοδά τους.

Κατάργηση του φόρου- λαιμητόμου της μικρομεσαίας περιουσίας, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ.

Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας.

Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων

Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας

Ηδιεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του.

Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας πει οτιδήποτε. Οι πυλώνες αυτοί δουλεύουν αλληλένδετα. Αυτή η συνεκτικότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία του. 

Επαναλαμβάνω: το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στο  πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε σε πέντε σημεία του: 

Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας. «Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας», υπογράμμισε. 

Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. 

Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. «Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση», πρόσθεσε. 

Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και το πέμπτο σημείο είναι προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Μιλώντας για την ανάπτυξη στην Κρήτη είπε: 

«Για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, πρέπει ο τόπος να είναι και να παραμένει ζωντανός. Και ζωντανό τόπος, σημαίνει να υπάρχουν υποδομές, και να λειτουργούν όπως πρέπει οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις τεράστιες ελλείψεις που εμφανίζουν στο νησί οι υποδομές υγείας. Με το 30 έως 40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ακάλυπτο. Με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, με αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, και στην αδυναμία πολλών άλλων να καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακά τους.

Η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία. Αλλά και για την ανάπτυξη του νησιού, που τους καλοκαιρινούς μήνες υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους.

Αναφέρομαι επίσης στα λειτουργικά προβλήματα της παιδείας. Τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και το σοβαρότατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Και το πώς θα μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους να δουλέψουν, αν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στην μόρφωση των παιδιών τους.
Ξεχωριστό είναι το ζήτημα των υποδομών και την ενέργειας. Εδώ το θέμα δεν είναι μόνο η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Είναι και ότι ο σχεδιασμός γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι. ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος.

Με την ίδια οπτική βλέπουμε το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, καθώς και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Στον βαθμό που τα έργα αυτά κρίνονται σημαντικά για την ανάπτυξη του νησιού, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους δεν μπορεί να γίνει με άλλον γνώμονα, πέρα από το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά την ενέργεια, εδώ οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις που θα συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες της περιοχής. Γιατί η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας μετασχηματισμού της οικονομίας. Και έχει σημασία, ο σχεδιασμός να επιδιώκει ένα αποτέλεσμα που να είναι όχι μόνο κοινωνικά δίκαιο, αλλά και περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξοικονόμηση ενέργειας. Με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και με διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν έχουμε όμως στο μυαλό μας τις φαραωνικές εγκαταστάσεις. Αλλά μια αποκεντρωμένη ανάπτυξη, με συνεργατικά σχήματα, προσανατολισμένη στις τοπικές ανάγκες». 

newsbomb.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot