Συνάντηση και συζήτηση για την κατάρτιση του Πενταετούς Προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αντιμάχεια στην αίθουσα της Αγίας Τριάδας με την συμμετοχή αιρετών οργάνων, υπηρεσιακών στελεχών, τοπικών φορέων και ομάδων πολιτών.
Στο πάνελ ήταν ο Αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής, η Πρόεδρος του Τοπικού Αντιμάχειας Μαρία Σκουφεζή και οι τοπικοί σύμβουλοι Ηλίας Σαράγιας και Νίκος Φώτης. Αρκετά ηταν τα προβλήματα που έπεσαν στο τραπέζι από τους παρευρισκόμενους.
Την συζήτηση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ Δαυίδ Γερασκλής ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «...Μπορούμε να δώσουμε τις δυνάμεις του ο καθένας για να πετύχουμε έστω αυτά που έχουμε προδιαγράψει ή μέρος τουλάχιστον αυτών που έχουμε προδιαγράψει...Αυτή τη στιγμή λοιπόν είμαστε... στην μέση περίπου της πρώτης φάσης, στην πρώτη φάση αυτή οφείλουμε να διατυπώσουμε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε τους στόχους που έχουμε, τους στρατηγικούς στόχους...για την επόμενη 5ετία... με δεδομένο ότι έχουμε κάποιες εξελίξεις στο επίπεδο του ΔΗΦΟΔΟ ... οφείλουμε να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο πολύ σφικτό...θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πολύ συγκεκριμένοι ...»
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αντιμάχειας η οποία τόνισε «...Να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, να τις κοστολογήσουμε και να είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε αυτά που θα αποφασίσουμε... πρέπει να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή στον ψηφιακό δήμο... πρέπει πρώτος στόχος να είναι ο ψηφιακός δήμος στην υπηρεσία του δημότη... ανάγκες της κοινότητας σε υποδομές, η Αντιμάχεια και το Μαστιχάρι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις...»
Με την σειρά του ο κ.Σαράγιας Τοπικός σύμβουλος τόνισε «...Το προσωπικό μας δεν είναι αρκετό για να υλοποιήσουμε πολλά εργακια που χρειαζόμαστε, θα θέλαμε λοιπόν.. και ζητάμε από όλους κάθε επιχείρηση αν μπορεί να δώσει ένα άτομο , εθελοντές... να δημιουργήσουμε μια λίστα απο εθελοντές ... είναι μεγάλο θέμα τονίζει το αποχετευτικό της Αντιμάχειας και του Μαστιχαρίου... αν μπορούμε να το εντάξουμε από τώρα τονίζει που είναι νωρίς...»
Ο Νικός Φώτης τοπικός σύμβουλος με την σειρά του τόνισε μεταξύ άλλων «χαιρόμαστε που θα σας ακούσουμε με προσοχή γιατί από εσας εξαρτάτε... οι ιδέες και τα προβλήματα που έχουμε»
Οι πολίτες τόνισαν με τη σειρά τους ότι «... ολόκληρη η Αντιμάχεια βρίσκετε σε μια αθλία κατάσταση , είναι απελπιστική η εικόνα που βλέπουμε και βλέπουν οι άνθρωποι που έρχονται στο χώρο αυτό... πρώτη προτεραιότητα είναι να εκτελεσθούν και να συντηρηθούν τα πάντα όσα βρίσκονται μεσα στον κοινοτικό χώρο... άλλος πολίτης τόνισε ότι μετα λύπης μου πληροφορήθηκα τελευταία ότι το λαογραφικό μουσείο που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εξαγγείλει ότι θα γινόταν εδώ στην Αντιμάχεια, η νέα δημοτική αρχή στοχεύει να το κάνει στο ΧΑΝΙ στις εγκαταστάσεις του ΧΑΝΙ στην Κω...Άλλο ερώτημα που τέθηκε είναι τι θέσει έχει ... η τωρινή δημοτική αρχή ... στο θέμα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που συνεχίζουν να γίνονται... ο Δημοτικός σύμβουλος κ.Καλλούδης έθεσε το ερώτημα της πολεοδόμηση της Αντιμάχειας, η αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης, ενώ οσο αφορά το νερό τονίζει είναι το πρώτιστο φυσικά... κ.α...»
Στην συζήτηση παρευρέθηκε εκ μέρους της παράταξης "ΚΩΣ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ" ο δημοτικός σύμβουλος κ.Σ.Παπαντωνίου
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Κ. ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 5ΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συμπολίτισσες κ συμπολίτες,
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνεδρίαση στην Αντιμάχεια για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της κοινότητάς μας.
Σε αυτό καταγράφονται :
1. Ο σχεδιασμός για τα επιμέρους ανά κοινότητα και στο σύνολο του νησιού απαιτούμενα έργα και
2. Ο σχεδιασμός για τις δομές του δήμου στο σύνολό τους.
Δεν αρκεί όμως η καταγραφή.
Πρέπει να δούμε με ρεαλισμό τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές να τις κοστολογήσουμε κ να είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε αυτά π[ου θα αποφασίσουμε.
Μεγάλες υποσχέσεις κ όμορφα λόγια που προσωρινά μπορεί να ικανοποιήσουν τους συμπολίτες μας , αλλά που δύσκολα θα υλοποιηθούν, δεν χρειάζονται.
Ο πολίτης γνωρίζει τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες κ αυτό θέλει στην πράξη.
Έχει κουραστεί από τις υποσχέσεις κ τα ψεύτικα λόγια.
Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ανακόλουθοι κ στο τέλος να ακούσουμε ότι <<είμαστε μία από τα ίδια>>.
Με τις σκέψεις αυτές θέλω να καταθέσω τις απόψεις μου:
1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Απαιτείται κ την ξεκινήσαμε ήδη συνολική επανατοποθέτηση της υπηρεσιακής δομής της κοινότητας μας.
Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται εδώ ή ακόμα κ χωρίς να είναι εδώ.
Πώς; Με σωστή κ σύμφωνη με τις ανάγκες μας στελέχωση των υπηρεσιών. Ήδη ξεκινήσαμε, δεν αρκεί αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα.
Στη σύγχρονη εποχή όμως ο δημότης δεν χρειάζεται κ δεν πρέπει να χάνει ώρες στις υπηρεσίες.
Άρα πρέπει να περάσουμε στη ψηφιακή εποχή, στο ψηφιακό δήμο.
Στο επιχειρησιακό λοιπόν πρέπει πρώτος στόχος να είναι ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.
2.ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Κάθε κοινότητα στο τέλος της 5ετίας να είναι έτσι οργανωμένη που να μπορεί να δίνει γρήγορα λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Άρα χρειαζόμαστε σωστά οργανωμένη κ εξοπλισμένη τεχνική υπηρεσία.
3.ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η Αντιμάχεια κ το Μαστιχάρι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες κ απαιτήσεις. Υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν. Πρέπει να δρομολογηθούν κ να λυθούν.
ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ:
ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Α) χαρακτηρισμός επιτέλους των λιμενικών εγκαταστάσεων σε λιμάνι κ δρομολόγηση παρεμβάσεων στη χερσαία κ θαλάσσια ζώνη, για να λυθεί κ το πρόβλημα με τα φύκια.
Β) ξεμπλοκάρισμα της μεταγραφής του σχεδίου πόλης κ υλοποίηση των δρόμων-πεζοδρομίων κοινόχρηστων χώρων.
Γ) Παρεμβάσεις αναπλάσεων για να αποκτήσει ταυτότητα ο οικισμός.
ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Α)Ανάδειξη του παραδοσιακού αστικού συνόλου με έργα κ δράσεις που έχουμε ανάγκη.(δρόμοι κλπ)
Β)Σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα για την προσχολική κ πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Γ)Σύγχρονο αθλητικό πολύκεντρο που θα καλύπτει τις ανάγκες του τριγώνου.
Δ)Στήριξη του πρωτογενή τομέα κ ειδικά της ΒΙΜΕΛ.
Κλείνω με ένα τεράστιο θέμα που καίει τους συμπολίτες μας.
4.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Συγκεντρώνουμε τις πιο ρυπογόνες δράσεις στην Αντιμάχεια. Απαιτούνται κ έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
Έχουμε πρόβλημα με το νερό. Δεν επιτρέπεται στο τέλος της πενταετίας να μην έχει λυθεί με ορίζοντα 25ετίας.
Δεν αναφέρομαι αναλυτικά αλλά όλοι καταλαβαίνετε ότι τα δίκτυα-ποιότητα-ποσότητα είναι το μεγάλο στοίχημα .
Το ίδιο χρειάζεται στην αποχέτευση. Τόσο στην Αντιμάχεια όσο και στο Μαστιχάρι.
Πρέπει να περάσουμε από την εποχή της ρύπανσης στην εποχή της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.
Το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται.
Τέλος η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος(πλάκα-ποριά-γλυκύ-κάστρο κλπ)περιμένουν να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην ανάπτυξη του νησιού.
Κατέθεσα το περίγραμμα αυτών που νομίζω ότι έχουμε ανάγκη.
Ίσως ξέχασα κάτι.
Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε να ακουστούν οι προτάσεις όλων κ να καταλήξουμε όλοι μαζί σε αυτά που πρέπει να παλέψουμε κ να πετύχουμε.
kosvoice.gr