"Παρκαρισμένα" και αζήτητα στις τράπεζες χρήματα για το προσφυγικό

Φεβρουάριος 03, 2016

Στη ΜΟΜΑ και στις διαθέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, όπου συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, τα πέντε hotspots σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, στη χθεσινή του συνάντηση με την Ντόρα Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε από που θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια απάντησε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου του.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, στη χθεσινή του συνάντηση με την Ντόρα Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε από που θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια απάντησε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, δεν έδειξε όμως να ανησυχεί αφού όπως εκμυστηρεύτηκε στην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ αναμένει από το υπουργείο Οικονομικών 2 εκατομμύρια ευρώ.

Συχνά πυκνά στη φρασεολογία των κυβερνητικών στελεχών διατυπώνεται και ένα παράπονο-κατηγορία κατά των Βρυξελλών ότι δεν έχει δώσει ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Είναι όμως έτσι;

Στην πραγματικότητα λεφτά ή αν θέλετε ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις υπάρχουν και μάλιστα πολλές. Όμως οι γνωστές καθυστερήσεις, η έλλειψη σχετικής προετοιμασίας και συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών κρατούν πολλά από αυτά ακόμη και «παρκαρισμένα» στα γκισέ των τραπεζών.

Μόλις χθες το γερμανικό περιοδικό, Spiegel σημείωνε ότι «στην πραγματικότητα η Ε.Ε έχει προβλέψει 450 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης βοήθειας, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η χώρα έχει λάβει ως τώρα μόλις έξι εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο της ΕΕ για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση».

Το Ποντίκι στο σημερινό του φύλλο δημοσιεύει ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το μείζον αυτό θέμα από το οποίο η χώρα κινδυνεύει σοβαρά να βρεθεί με έμμεσο τρόπο ακόμη και εκτός Σένγκεν.

Σύμφωνα με αυτό η Ε.Ε. έχει εγκρίνει χρήματα από δύο πηγές χρηματοδότησης τα οποία η χώρα μας δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς:

33 εκατ. ευρώ παραμένουν αδρανή σε λογαριασμούς από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρώτον, από τα μακροπρόθεσμα εθνικά προγράμματα/σχέδια 2014-20 όπου η Ελλάδα έχει λάβει προκαταβολή 33 εκατ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο (από σύνολο509 για όλη την επταετία) τα οποία όμως παραμένουν αδρανή σε λογαριασμούς.

Δεύτερον, από την έκτακτη επείγουσα βοήθεια κατόπιν αιτήματος. Η χώρα μας έχει υποβάλλει 16 αιτήματα, τα 14 εξ αυτών ύψους 29,2 εκ. ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί και δόθηκε και προκαταβολή 19 εκ. ευρώ.

Επίσης η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επείγουσα βοήθεια 100 εκ. ευρώ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής φιλοξενίας και μετεγκατάστασης χωρητικότητας 20.000 θέσεων ενώ εκκρεμούν και άλλα αιτήματα για παρεμφερή θέματα.

Απ' όλα τα παραπάνω η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει και έχει διαθέσει τα 19 εκατομμύρια ευρώ. Με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση η κυβέρνηση η οποία είχε δεσμευθεί για τα hrospots ότι θα ήταν έτοιμα στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, τρέχει τώρα να προλάβει τις ημερομηνίες ώστε τουλάχιστον να μη δίνει λαβές στους εταίρους της που για μία ακόμη φορά ψάχνουν για «αποδιοπομπαίους τράγους» σε ένα θέμα που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την πολιτική επιβίωση ακόμη και της Γερμανικής κυβέρνησης.

Έτσι ή κάπως έτσι η χώρα μας κατάφερε να βρεθεί για μία ακόμη φορά εκτεθειμένη στις ομολογουμένως «άγριες» και εν πολλοίς άδικες και ανεδαφικές ορέξεις των εταίρων της για μία κρίση που είχε χτυπήσει την πόρτα μας εδώ και πολλούς μήνες αν όχι χρόνια. 

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot