×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Άρθρο Ν.Μυλωνά για την δημόσια και δημοτική περιουσία στην Κω, το κτήριο της 80 ΑΔΤΕΧ και το ξεπούλημα τους

Μάρτιος 14, 2014
jumbo-banner

Σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει είναι φυσική συνέπεια η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Γνωρίζοντας ότι ζούμε σε καθεστώς μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας, όπως μας είπε και τότε πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρεου από το Καστελόριζο, είναι φυσικό η πώληση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας που γίνεται μέσω του ΤΑΥΠΕΔ να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους στόχους που οι δανειστές επέβαλαν.  Τα πράγματα είναι δύσκολα έτσι κι αλλιώς για το σύνολο της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και εμείς πρέπει να κινούμαστε με προσοχή και εγρήγορση.

1.    Ο άμεσα αποδοτικός τρόπος υπεράσπισης κάποιων συγκεκριμένων θεμάτων της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, όπως αυτό του κτηρίου της 80 ΑΔΤΕΧ, είναι η διαδικασία της αγοράς. Το ΤΑΥΠΕΔ πουλάει και αν ο Δήμος Κω έχει πραγματικό ενδιαφέρον γιατί έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες με το ακίνητο, πρέπει να το διεκδικήσει στα ισα, κάνοντας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά. Το χρήμα είναι πολύ ακριβό σήμερα στην χώρα μας. Άρα η πραγματική τιμή στην οποία θα κινηθούν οι προσφορές των πιθανών αγοραστών δεν είναι η αντικειμενική του αξία ούτε αυτά που ακούγονται περί 1,0 εκ. Η πραγματική εμπορική αξία του αυτή την ώρα είναι κάτω από το μισό εκατομμύριο, όπως θα μας διαβεβαίωνε η αναγκαία οικονομοτεχνική μελέτη για την αγορά. Ο δήμος μας δείχνει ότι δεν έχει σχέδιο και ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα μιας τέτοιας αγοράς. Το ενδιαφέρον του είναι μόνον πολιτικής σημασίας! Σήμερα η πολιτική ακόλουθη την οικονομία και είναι ουτοπικό να στηρίζουμε την προοπτική της υπεράσπισης της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας σε πολιτικές χαριστικές αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία. Ήταν άσκοπος βερμπαλισμός τα ψηφίσματα του δημοτικού συμβούλιου και η συζήτηση με το ΤΑΥΠΕΔ για την παραχώρηση του στον δήμο μας δεδομένης της ‘’λαϊκής απαίτησης’’!

2.    Δεν αμφισβητούμε το ‘’λαϊκή απαίτηση’’. Το αντίθετο! Η δημοτική αρχή δεν έκανε και δεν κάνει τίποτα να οργανώσει την λαϊκή απαίτηση πριν φθίση να την επικαλείται! Έτσι φθείρει την τεράστια δυναμική που κλείνει μέσα της η κοινωνική κινητοποίηση και την οποία ο Δήμος ως θεσμός μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά! Αυτός είναι ο άλλος δρόμος που δεν δουλεύεται και δεν προετοιμάζεται με την πολιτική ευθύνη των κυρίαρχων κύκλων της τοπικής εξουσίας.

3.    Ενδιάμεση λύση μας προσφέρει η κήρυξη του κτηρίου σε διατηρητέο με κάποιους ορούς από το Υπουργείο Πολιτισμού ΥΠΠΟ. Ο στόχος δεν είναι εύκολος. Όπως απέδειξε η ιστορία την ΑΒΙΚΩ και του ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ο χαρακτηρισμός ακόμη και η απόκτηση της ιδιοκτησίας από τον Δήμο δεν σώζει την κατάσταση!  Η κήρυξη όμως έχει την σημασία του για μας ως κοινωνία με τις μνήμες και την ιστορία μας. Η εμπλοκή του δήμου μας στην αγορά ενός διατηρητέου κτηρίου έχει την δική του ξεχωριστή κοινωνική σημασία. Ο χαρακτηρισμός του ΥΠΠΟ είναι ο μονός δρόμος για δεσμεύσεις στον επενδύτη που σέβονται την λαϊκή μνήμη. Υπό κάποιες συνθήκες ο χαρακτηρισμός μπορεί να είναι επιθυμητός και ευνοϊκός και για την ίδια την επένδυση γιατί αποτελεί τίτλο υπεραξίας και συγκριτικό πλεονέκτημα για το ακίνητο! Άρα έτσι κι αλλιώς έχουμε όφελος να κερδίσουμε στην προσπάθεια που γίνεται για τον χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αμφισβητήθηκε δημόσια η σημασία του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του κτηρίου. Ο νόμος 3986/2011 «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ 2012 - 2015» άρθρο 12 παράγραφος 5 που θέτει τους ευνοϊκούς όρους για την Επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακινήτων που αγοράζονται αναφέρει μια σειρά δυνητικά προνόμια για τους αγοραστές από το ΤΑΥΠΕΔ όπως: "να τροποποιούνται σχέδια πόλεως, πολεοδομικές μελέτες ή/και να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης προκειμένου να αποδοθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός-επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο"!! Σε όλα αυτά τα αποικιοκρατικά μετρά δεν εμπεριέχεται ο αποχαρακτηρισμός διατηρητέων.  Άλλο είναι η δημοκρατική δυνατότητα του αγοραστή να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό και να ζητήσει τροποποιήσεις.

Η τοπική πολιτική γραμμή υπεράσπισης του δημόσιου και του δημοτικού συμφέροντος που συμπεριλαμβάνει την  περίπτωση της 80 ΑΔΤΕΧ έχει τεθεί από καιρό από την παράταξη μας και την υπηρετούμε με συνέπεια, ασχέτως αποτελεσμάτων.  

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot