Ταμειακές μηχανές μη δηλωμένες, ολόκληρα νησιά χωρίς POS, "διπλοί" κατάλογοι για πληρωμή με μετρητά και με κάρτα. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα περιστατικά με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι υπάλληλοι της εφορίας στις εξορμήσεις τους στα ελληνικά νησιά για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό γεννούν τα ακραία φαινόμενα προπηλακισμού ή ακόμη και ξυλοδαρμού εφοριακών κατά τη διάρκεια ελέγχων σε τουριστικές περιοχές είτε στα νησιά είτε στην επαρχία. Η αφορμή ή πιο σωστά το πρόσχημα είναι οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα πολύ συχνά οι ελεγχόμενοι να βγαίνουν εκτός... ελέγχου.
Τελευταίο και πιο πρόσφατο περιστατικό η σύλληψη ιδιοκτήτη ταβέρνας στην περιοχή Αγριά, στον Βόλο, όπου μετά την επιβολή προστίμου 500 ευρώ από κλιμάκιο εφοριακών το απόγευμα της Πέμπτης, πυροβόλησε με μία καραμπίνα στον αέρα.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία που συνέλαβε τον επιχειρηματία για παράνομη οπλοχρησία. Λιγο αργότερα μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντος όπλα. Μετά το περιστατικό η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου διεμύνησε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς σε όλες της περιοχές της χώρας, «όσο και αν κάποιοι επιμένουν σε τακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, συνεχίζοντας να θεωρούν τη φοροδιαφυγή κανονικότητα».
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κ. Παπανάτσιου, τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι η καλύτερη απάντηση «σε όσους επιλέγουν να παρανομούν και σε όσους τους στηρίζουν και τους παροτρύνουν». Εξ αφορμής ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε περιπτώσεις απειλής των εφοριακών ελεγκτών.
Ο επιχειρηματίας που αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, ισχυρίστηκε ότι είχε πιει και ήταν θυμωμένος, διότι έχει στοχοποιηθεί η επιχείρησή του καθώς από τις 26 Μαρτίου έχει υποβληθεί σε 20 ελέγχους, ενώ ακόμη και την ημέρα του Δεκαπανταύγουστου κλιμάκιο ελέγχου της Εφορίας Βόλου διενήργησε έλεγχο στο κατάστημά του.
Τα "λουκέτα" συνεχίστηκαν και το Σάββατο:
Ειδικότερα, τις τελευταίες ώρες οι ελεγκτές της εφορίας επέβαλαν:
Λουκέτο 96 ωρών λόγω υποτροπής σε καφέ – αναψυκτήριο στη Σπιναλόγκα και σε ψαροταβέρνα στο κέντρο της Ρόδου.
Λουκέτο 48 ωρών σε γνωστό εστιατόριο στη Νάουσα Πάρου και σε bar στην Ιο.
Επίσης, οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων σε;
-Τουριστικό λεωφορείο για μπάνια Αθήνα – Κινέτα που δεν είχε εκδώσει 38 εισιτήρια.
-Πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Οία Σαντορίνης, που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις ύψους 1.000, 1.100 και 500 ευρώ.
-Ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φηροστεφανι που δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις ύψους 900, 250 και 170 ευρώ.
- Επιχείρηση ενοικίασης ομπρελών και δραστηριοτήτων με αλεξίπτωτο στο Πρασονήσι Ρόδου.
Tα απίστευτα περιστατικά
Στο κάδρο των απίστευτων περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι εφοριακοί περιλαμβάνεται μέχρι και προσαγωγή της εφόρου της Βέροιας μετά τη μήνυση οπαδών του Αρ. Σώρρα. Αφορμή ήταν η δέσμευση μεγάλου ποσού, πάνω από 20.000 ευρώ από λογαριασμό πολίτη, μίας γυναίκας συγκεκριμένα, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατάσχεσης λογαριασμών για χρέη προς την εφορία.
Στη Δ.Ο.Υ. της Βέροιας έφτασαν μέλη των «Ελλήνων Συνέλευσις» και απαίτησαν από την Έφορο να άρει την παρακράτηση του ποσού. Όταν εκείνη αρνήθηκε, κλήθηκε η Αστυνομία και ζητήθηκε η σύλληψή της. Εκεί η γυναίκα υπέβαλε μήνυση σε βάρος της Εφόρου.
Σε άλλο περιστατικό στη Σάμο, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν ιδιοκτήτρια εστιατορίου έσκισε το αυτοκόλλητο στην είσοδο του καταστήματος αρνούμενη να δεχθεί το «λουκέτο» για 48 ώρες. Παράλληλα επιτέθηκε φραστικά στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Αποτέλεσμα, ο χρόνος αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος να αυξηθεί σε 12 ημέρες, ενώ η ιδιοκτήτρια δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτόφωρου και καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή.
Μία ημέρα μετά όμως, ο εφοριακός υπάλληλος που «σφράγισε» την επιχείρηση κατήγγειλε στην αστυνομία ότι δέχθηκε απειλές από την επιχειρηματία, που τηλεφώνησε τα ξημερώματα στο σπίτι του. Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και ο σύλλογος των εφοριακών της ΔΟΥ Σάμου, στην οποία καταδικάζουν τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας.
Στα Χανιά, φορολογούμενη σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε και χτύπησε εφοριακό. Τι συνέβη; Το μεσημέρι της Πέμπτης πήγε στα γραφεία της εφορίας μία γυναίκα η οποία είδε να κατάσχεται ο τραπεζικός της λογαριασμός, λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων. Εξοργισμένη ζήτησε εξηγήσεις και ξαφνικά άρχισε να σπάει μηχανήματα μηχανογράφησης που βρισκόντουσαν πάνω σε γραφεία. Θραύσμα πλαστικού έκοψε στο μάτι έναν υπάλληλο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και του έκαναν ράμματα.
Η γυναίκα συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Οι υπάλληλοι αποφάσισαν το κλείσιμο της ΔΟΥ Χανίων για το υπόλοιπο του ωραρίου και με απόφαση τους η ΔΟΥ δεν λειτουργεί σήμερα Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικινδυνότητα που διατρέχουν οι υπάλληλοι δεδομένου.
Το χειρότερο περιστατικό όμως συνέβη στην Πάτμο, όταν επιχειρηματίας ο οποίος φαίνεται να έχει νυχτερινά κέντρα έδειρε ελεγκτές της Αρχής και δη μπροστά στα μάτια αστυνομικών.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι ελεγκτές, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, πήγαν στην Πάτμο, για να υλοποιήσουν σειρά ελέγχων. Ενώ λοιπόν οι ελεγκτές βρίσκονταν σε δρόμο κοντά στο λιμάνι, τους πλησίασε ένας άνδρας και τους ρώτησε αν είναι εφοριακοί. Όταν έλαβε θετική απάντηση, ο επιχειρηματίας άρχισε να γρονθοκοπεί στο κεφάλι και να χαστουκίζει νεαρό ελεγκτή.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο ξυλοδαρμός έγινε πολύ κοντά στο αστυνομικό τμήμα, ενώ κάποιοι αστυνομικοί είδαν το σκηνικό, σωστόσο δεν μπορούσαν να επέμβουν καθώς το περιστατικό έγινε σε ζώνη ευθύνης του Λιμενικού, φέρονται να είπαν.
Πάντως τα ατυχή αυτά περιστατικά δεν κάμπτουν τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που συνεχίζουν με την ίδια ένταση τους ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως πάντως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή", στα περισσότερα νησιά οι διαδικασίες ελέγχου προχωρούν απρόσκοπτα