Το πανόραμα των τμημάτων και σχολών ανά επιστημονικό πεδίο, στις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση, έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Oπως παρουσιάζει η «Κ», δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την κατανομή των τμημάτων των ΑΕΙ και των παραγωγικών σχολών στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Βάσει της κατανομής αυτής θα εκδοθεί και το μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων.
Ειδικότερα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα υπάρχουν συνολικά 459 πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι έξι εκκλησιαστικές ακαδημίες, οι δύο αστυνομικές σχολές, οι 13 στρατιωτικές σχολές, οι δύο σχολές της πυροσβεστικής, οι δύο του λιμενικού, οι δύο σχολές τουριστικής εκπαίδευσης και οι δύο ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού.
Βέβαια, πολλά από τα τμήματα αυτά περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία. Από την άλλη, δεν εντάχθηκαν τελικά οι αστυνομικές σχολές, οι σχολές της πυροσβεστικής και του λιμενικού και στο 3ο επ. πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής), όπως ήταν το σχετικό αίτημα που κατετέθη στο υπουργείο Παιδείας. Είναι ενταγμένες στο 1ο, στο 2ο και στο 4ο πεδίο. Ενδεικτικά, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων έχει γίνει δέκτης του σχετικού αιτήματος πολλών μαθητών και των γονέων τους. «Οι μαθητές της ομάδας προσανατολισμού σπουδών υγείας θα είναι οι μόνοι μαθητές που δεν θα μπορούν να διαγωνιστούν για τις αστυνομικές, πυροσβεστικές, και λιμενικές σχολές», ανέφερε η Ενωση, κάνοντας λόγο «για διακριτική μεταχείριση που υφίσταται μια σημαντική μερίδα μαθητών» από το υπ. Παιδείας.
Ανά επιστημονικό πεδίο (όπως παρουσιάζει ο πίνακας) τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα έχει το 2ο πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών (215), ενώ τα λιγότερα το 1ο ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών (129).
Τέλος, δεν περιλαμβάνονται τα τμήματα τα οποία επρόκειτο να λειτουργήσουν από το 2020-2021, αλλά ανεστάλη η λειτουργία τους μέχρι να αξιολογηθούν.