Ποια είναι τα έξι εξοπλιστικά προγράμματα που θα στηρίξουν την αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία
Τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας ενεργοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς προγραμματίζει να διαθέσει έως και 7 δισ. ευρώ για προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για την παραγωγή drones, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει στη Βουλή ότι τα κονδύλια για αυτές τις παραγγελίες θα διατεθούν εμπροσθοβαρώς στα ναυπηγεία.
Σημειώνεται ότι τα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, κάνουν αυτή την περίοδο τα πρώτα βήματα για την εξυγίανσή τους υπό νέους ιδιοκτήτες, γι' αυτό και οι παραγγελίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, πολύ περισσότερο εάν πρόκειται να γίνουν οι πληρωμές γρήγορα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Δένδιας, ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, υπογράμμισε ότι η νέα Δομή Δυνάμεων φιλοδοξεί να υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου από την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της κονδύλια ύψους 6-7 δισ. ευρώ για να συμμετάσχει στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων.
Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε έξι μεγάλα προγράμματα:
Ο κ. Δένδιας αναγνώρισε τους οικονομικούς περιορισμούς στα εξοπλιστικά προγράμματα και σημείωσε ότι η νέα Δομή Δυνάμεων που παρουσίασε και στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός του αριθμού στρατοπέδων με κλείσιμο 137 στρατοπέδων, θα φέρει σημαντικές εξοικονομήσεις στις αμυντικές δαπάνες.
Ειδικότερα, με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων, που προβλέπεται στη νέα Δομή Δυνάμεων θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Όπως τόνισε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2024-2035. Επίσης, καλείται να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.
Σε ετήσια βάση θα διατίθενται 2 δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα. Ο προγραμματισμός προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Πηγή: sofokleousin.gr