Άνοιξε η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τους 25-29 - Σχεδόν 71.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες - Αυξάνεται το ποσοστό επικράτησης της βρετανικής μετάλλαξης - Ξεκάθαρα πτωτική η τάση της πανδημίας – Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων παρουσιάζει η Μύκονος
Προς την εμβολιαστική κάλυψη όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού βαδίζει ολοταχώς η επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς σήμερα ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson) για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών.
Η πλατφόρμα άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες και ήδη 70.984 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, 50.188 ραντεβού έχουν κλειστεί για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech, 10.724 για το Moderna και 10.072 για το J&J. Συνολικά από αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού 135.479 πολίτες (ποσοστό 24%, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εμβολιαστεί με J&J), ενώ άλλα 15.324 ραντεβού έχουν κλειστεί από τους πολίτες 18-24 ετών για το εμβόλιο της J&J.
Με τον εμβολιασμό όλων των πολιτών 18 ετών και άνω, η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη του τείχους ανοσίας που θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια στιγμή, η μη διενέργεια self test σε πλήρως εμβολιασμένους και αφού έχει περάσει ένα ικανό διάστημα από τη δεύτερη δόση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Με το ενδεχόμενο αυτό, και παράλληλα το κλείσιμο των σχολείων που θα βγάλει μαθητές και εκπαιδευτικούς από την υποχρέωση του self testing, αφαιρείται ικανή μερίδα του πληθυσμού από τη διαδικασία, την ώρα που η συνέχιση της διάθεσης των συσκευών αυτοδιάγνωσης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.
Τα self test «δίνουν» τα κρούσματα των ασυμπτωματικών νέων
Γεγονός είναι, πάντως, πως η μέθοδος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου έχει αποδώσει τα μέγιστα στον περιορισμό της πανδημίας, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο, πολλά εκ των οποίων αφορούν σε παιδιά κάτω των 18 ετών.
Ενδεικτικό είναι ότι ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 10 Μαΐου, το σύνολο των κρουσμάτων στους νέους 0-17 ετών ήταν λιγότερο από 30.000 -για την ακρίβεια 27.755- και το ποσοστό περιοριζόταν στο 7,7% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει 36.376 (ποσοστό 8,9%). Το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες σχολίασε, άλλωστε, και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και του δειγματοληπτικού ελέγχου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού έχει συμβάλλει σημαντικά στην πτώση των επιδημιολογικών δεικτών. Αναλυτικά, έχει καταγραφεί μείωση κατά 73% στα νέα κρούσματα, κατά 65% στους νοσηλευόμενους λόγω COVID-19 και κατά 53% στον δείκτη θετικότητας.
Ξεκάθαρα πτωτική η τάση της πανδημίας – Στο μικροσκόπιο η Μύκονος
Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον η υποχώρηση της πανδημίας στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ ανέδειξε σήμερα 781 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια, αριθμός μικρότερος από τον χθεσινό επί παρόμοιου όμως αριθμού διαγνωστικών ελέγχων -41.854 έναντι 41.982.
Από αυτά, τα 128 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με το σύνολο της Αττικής να συγκεντρώνει 365 νέες διαγνώσεις, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 81 και οι δυτικές και νότιες περιοχές του λεκανοπεδίου με πάνω από 50 κρούσματα έκαστη (54 και 50 αντίστοιχα). Από τον σημερινό πίνακα του ΕΟΔΥ ξεχωρίζουν, επίσης, η Λάρισα με 33 νέες λοιμώξεις αλλά και η Μύκονος με την ανησυχητικά υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό (39,47).
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο κέντρο της Αθήνας όπου εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός λοιμώξεων, η αναλογία αυτή δεν έχει ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες τα 15 κρούσματα, επομένως το κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου μπαίνει κι αυτό στο μικροσκόπιο των ειδικών.
Όσον αφορά στους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, η εικόνα αποπνέει και πάλι αισιοδοξία, καθώς την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης των διασωληνωμένων μειώνεται κατά 100 περίπου ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας σήμερα τους 376 από 476 την περασμένη Πέμπτη και πέντε λιγότερους από χθες. Αναφορικά με τους θανάτους, άλλοι 24 συνάνθρωποί μας έχασαν σήμερα τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ 102 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο.
Μεταλλάξεις: Αυξάνεται η επικράτηση του βρετανικού στελέχους
Σχετικά σταθερή παραμένει η εικόνα στο μέτωπο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως αναδεικνύεται από την ανάλυση σε 1.567 τυχαία ή στοχευμένα επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 15 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2021 που διενήργησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 1.121 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος εκ των οποίων τα 1.112 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7), πέντε αφορούν στη νοτιοαφρικανική (B.1.351/501Y.V2), τρία αφορούν στην ινδική (B.1.617.2) και ένα αφορά στο στέλεχος P.1.2.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η συχνότητα της βρετανικής μετάλλαξης στην επικράτεια ανέρχεται πλέον στο 77,1%, αυξημένη σημαντικά σε σχέση με το σχεδόν 69% της προηγούμενης εβδομάδας. Αντίθετα, το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής περιορίστηκε στο 0,32% από 0,55%, ενώ στο 7,62% ανέρχεται πλέον η συχνότητα της μετάλλαξης B.1.1.318 σε όλη τη χώρα, αφού εντοπίστηκαν 343 στελέχη, από τα συνολικά 345 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση.https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1132684/koronoios-self-test-sto-trapezi-i-exairesi-gia-tous-pliros-emvoliasmenous-apofasizoun-oi-eidikoi/