Κορονοιός: Ένα βήμα πριν από το lockdown και τα Γιάννενα- Τα σενάρια για τις κόκκινες περιοχές της Αθήνας

Οκτώβριος 18, 2020

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός με την ανησυχία να είναι έκδηλη τόσο στην κυβέρνηση όσο και τους λοιμωξιολόγους. Τα 482 που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο είναι η δεύτερη χειρότερη καταγραφή μετά τα 508 κρούσματα της Παρασκευής. Η νόσος που εξακολουθεί να χτυπά τους οίκους ευγηρίας, όπως συνέβη στην Γλυφάδα, πλέον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θεσσαλονίκη.

Τη θλιβερή πρωτιά στα κρούσματα εξακολουθεί να έχει η Αττική που από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί 3116 πολίτες θετικοί στον Κορονοϊό.

Το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως ο αριθμός των διασωληνομένων έχει σταθεροποιηθεί γεγονός που βοηθά στην αποσυμφόρηση των ΜΕΘ.


Τι οδήγησε την Κοζάνη στο lockdown: Γάμοι, κηδείες και...ένα πάρτι οι βασικές εστίες διασποράς
Το lockdown στην Κοζάνη φαίνεται πως δεν θα είναι το πρώτο καθώς πολύ κοντά στην απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται και η πόλη των Ιωαννίνων.

"Στην Περιφέρεια Ηπείρου υπάρχουν 256 ενεργά κρούσματα τα οποία επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στο δήμο Ιωαννιτών. Ασκεί τεράστιες πιέσεις στα κριτήρια ώστε να τεθεί ο νομός σε lockdown" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς που επισκέφθηκε τις δύο περιοχές που έχουν χτυπήσει "κόκκινο". Ανησυχητική αρχίζει να γίνεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη που μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 76 κρούσματα.

Όσον αφορά την περιφέρεια Αττικής φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο να αποφασιστεί ένα τοπικό lockdown στην πρωτεύουσα για κυρίως τεχνικούς λόγους. Όλοι γνωρίζουν πως η κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ελεγχθεί καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που έρχονται από άλλες περιοχές. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί αν τα κρούσματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Ο "μαύρος" Οκτώβρης του κορονοϊού
Παράλληλα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ολοένα και αυξάνεται, μεγαλώνει και λίστα με τους θανάτους που χθες ξεπέρασε τους 500. Είναι ενδεικτικό πως τις πρώτες 17 ημέρες του Οκτωβρίου 109 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους. Μάλιστα μέσα στον ίδιο μήνα καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έφτασε τους 13 μέσα σε μία ημέρα.

Ο προβληματισμός για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η διασπορά του κορονοϊού γίνεται ακόμα πιο έντονες από την στιγμή που δεν έχει μπει ακόμα στην εξίσωση και η γρίπη.

"Δυστυχώς, έχουμε μια αύξηση του αριθμού των θανάτων, γεγονός που μας ανησυχεί, γιατί αφορά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από συρροές, για παράδειγμα σε γηροκομεία. Αυτά προσπαθούμε να τα περιχαρακώσουμε και δεν θα κουραστούμε να λέμε σε όλους να προσέχουν" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΑ.

Όλα τα μέτρα στο τραπέζι

Κορονοϊός: Νέο κρούσμα σε εργοστάσιο στη Φθιώτιδα -200 άτομα σε καραντίνα
Στην κυβέρνηση επί του παρόντος τονίζουν πως θα πρέπει οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και οποιοδήποτε πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε τοπικό επίπεδο όπως συνέβη στην περίπτωση της Κοζάνης. "Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Ας εφαρμόσουμε αυτά, ας συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς και όλα θα πάνε καλά" δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα στην οποία θα εκτιμηθεί η πορεία της νόσου αλλά και τα αποτελέσματα από το πρώτο lockdown. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αποφάσεις όσον αφορά περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που υπάρχει έξαρση του κορονοϊού.

4 στα 10 κρούσματα είναι νέοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα συνολικά 24.932 κρούσματα τα 10.033 δηλαδή το 42,7% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 18 - 39 χρόνων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Άλλωστε συγκεκριμένη κατηγορία είναι, η πιο δραστήρια, η πιο εκτεθειμένη στη νόσο και εκείνη που πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή για να μην γίνουν δορυφόροι της πανδημίας.

Οι νέοι σε ηλικία χρησιμοποιούν περισσότερο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έρχονται σε επαφή με περισσότερα άτομα είτε αυτό αφορά την εργασία τους, είτε την βραδινή διασκέδαση τους, με τον συγχρωτισμό να είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος που αντιμετωπίζουν.

Στον αντίποδα οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας καθώς έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορονοϊό το 12,7%. Ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλήξουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς συνήθως αντιμετωπίζουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot