Μεγάλη είναι η αγωνία σε όλα τα κομματικά επιτελεία τις τελευταίες αυτές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες –και ο καθείς με τον «πόνο» του. Στον 7ο όροφο της πλατείας Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει -αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις- κατά κύριο λόγο πού θα κάτσει η μπίλια: 150+ ή 150-.
Γιατί άλλο πράγμα η αυτοδύναμη κυβέρνηση και άλλο η συμμαχική. Και για έναν πρόσθετο λόγο: οι σύμμαχοι θα πάρουν κάποια Υπουργεία, άρα η κατανομή ξεκινάει κατ’ ουσίαν το πρωί της Δευτέρας...
Το καλό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι, όπως έχει αποκαλύψει το theTOC.gr, είναι ήδη έτοιμη η δομή της νέας κυβέρνησης, με σημαντικά μικρότερο αριθμό Υπουργείων (10 -11), αλλά και με αρκετούς αναπληρωτές υπουργούς, καθώς και με νέα χαρτοφυλάκια Έρευνας και Μετανάστευσης.
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν θα χρειαστεί συμμάχους ο Αλέξης Τσίπρας, τότε τα ονόματα που ακούγονται πιο έντονα είναι τα εξής:
Ο Γιάννης Δραγασάκης προαλείφεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με συντονιστικό ρόλο στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τα οικονομικά –παραγωγικά Υπουργεία κ.ο.κ.
Οι Γιάνης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγονται τα τελευταία 24ωρα ως επικρατέστεροι για το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει «κλειδώσει» για τη θέση του υπερ-υπουργού Ανάπτυξης.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών, δύο σύντροφοι (στο ΚΚΕ) από τα παλιά: Νίκος Κοτζιάς, Νάντια Βαλαβάνη.
Στο Υπουργείο Άμυνας, ο Θοδωρής Δρίτσας, με τον υποστράτηγο ε.α. και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας Νίκο Τόσκα στο πλάι του.
Στο ενοποιημένο (;) Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι η ιδανική επιλογή-άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν θα απαρτίζεται μόνο από κομματικά στελέχη- σε διαφορετική περίπτωση, η Θεανώ Φωτίου.
Αν τελικώς υπάρξει ξεχωριστό (από το Ανάπτυξης) Υπουργείο Ενέργειας –Υποδομών –Μεταφορών και Δικτύων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φαντάζει ιδανικός (είναι το Υπουργείο που θα έχει την ...τριβή με τους καναλάρχες).
Για το Δικαιοσύνης- Δημόσιας Τάξης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μοιάζει να έχει αρκετές πιθανότητες, ενώ κρατείστε και ένα όνομα εκτός πολιτικής: ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτης Νικολούδης, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η πάταξη της διαφθοράς θα είναι από τα μεγάλα «στοιχήματα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικεφαλής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος και του Υπουργείου Εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης.
Την αναμόρφωση του χώρου της δημόσιας υγείας αναμένεται να αναλάβει κάποιος από τους πολλούς ...γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ: Ανδρέας Ξανθός ή Γιάννης Μπασκόζος. Ενώ το αμιγώς «πράσινο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ηρώ Διώτη, εκτός αν προτιμηθεί προσωπικότητα του οικολογικού κινήματος.
Δίπλα στο νέο πρωθυπουργό -με δεδομένο ότι ο Α. Τσίπρας έχει εξαγγείλει ότι θα στεγαστούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ κ.α.)- θα πρέπει να πάρει θέση ένας πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας, με τον Νίκο Παππά να φαντάζει «γεννημένος» για το ρόλο αυτό.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Πάνος Σκουρλέτης, άλλωστε ο απολογισμός του στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει κριθεί ως επιτυχημένος.
Από τα παραπάνω ονόματα προκύπτει ότι σειρά κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Σταύρος Κοντονής, δεν θα πάρουν χαρτοφυλάκιο. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται να καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου της Βουλής ο πρώτος, των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι υπόλοιποι.