Τα σενάρια αυτοδυναμίας σε μια Βουλή με 7-9 κόμματα

Αύγουστος 27, 2015

Μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας βρίσκεται το κυβερνών κόμμα ενώ αμφίρροπη εκλογική μάχη για την πρωτιά με βραχεία κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και 7 έως 9 κόμματα να μπαίνουν στην Βουλή, αποτελούν τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων που έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά από την περασμένη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία γκάλοπ είχαν πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιουλίου, πριν από την ψήφιση του Μνημονίου από το ελληνικό κοινοβούλιο οπότε οι εταιρείες μέτρησης της κοινής γνώμης μέρα με την ημέρα συμπληρώνουν την εικόνα του εκλογικού σώματος. Το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας απομακρύνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστά κάτω από 30% μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.

Τι κρίνει την αυτοδυναμία
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το ποσοστό της αυτοδυναμίας συνδυάζεται με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής και η τάση του εκλογικού σώματος – όπως καταγράφεται από τις πρώτες μετρήσεις- να μπαίνουν στο κοινοβούλιο από 7 έως 9 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κόμμα του Β. Λεβέντη που διεκδικεί κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, κάνει τον στόχο της αυτοδυναμίας να φαίνεται…όνειρο απατηλό για τον ΣΥΡΙΖΑ.Συγκεκριμένα ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι τα ποσοστά της αυτοδυναμίας σε σχέση με τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής καθορίζονται ως εξής:

· Το 5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%

· Το 7% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38%

· Το 8% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%

· Το 8,5% έως 9,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%

· Το 10% έως 10,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%

· Το 11% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2%

· Το 12% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%

· Το 13% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,2%

· Το 14% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,8%

· Τέλος το 15% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,4%

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες μετρήσεις φαίνεται να καταγράφει μία απήχηση στο εκλογικό σώμα που κυμαίνεται από 25-28% μειωμένη σε σχέση με το 36,34% που είχε λάβει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αλλά και οι αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών από την επερχόμενη εκλογική μάχη έχουν επηρεάσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Η ΝΔ απέχει από το κυβερνών κόμμα σε αυτές τις πρώτες μετρήσεις κατά 2-5% και πλησιάζει τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου (27,81%) μεταφέροντας στις λεπτομέρειες της προεκλογικής περιόδου το ενδιαφέρον για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος από κρίνεται αμφίρροπο. Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος σημαντικές παράμετροι για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα είναι η απήχηση και η αξιοποίηση της εικόνας του Πρωθυπουργού ενώ η ΝΔ θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την πρόταση εξουσίας που θα προβάλλει τις τελευταίες ημέρες των εκλογών.

Ο άγνωστος Χ της Λαϊκής Ενότητας
Η πρώτη εικόνα του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη καταγράφει σημαντικά ποσοστά στην Λαϊκή Ενότητα η οποία εκμεταλλεύεται την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Σταθερά και με μικρή ανοδική πορεία εμφανίζονται στις πρώτες μετρήσεις τα κόμματα του Ποταμιού, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Με την μετωπική επίθεση στο κυβερνών κόμμα αλλά και την συμμαχία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας φαίνεται ότι καταγράφει ποσοστά που κινούνται από 4 έως και 8 % ενώ η τελική επίδοση του νέου πολιτικού φορέα που αποτελεί τον άγνωστο Χ των επερχόμενων εκλογών, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την σύνθεση της επόμενης βουλής αλλά και τις ενδεχόμενες συμμαχίες για σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μία υψηλή επίδοση της Λαϊκής Ενότητας και μία ενδεχόμενη μικρή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα θέσει ξανά το ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.

'Ανοδος για Ποτάμι- Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ
Το Ποτάμι φαίνεται να σταθεροποιείται στο 6% με αυξητικές τάσεις προβάλλοντας την προοπτική του συνεπούς υποψήφιου κυβερνητικού εταίρου για την εφαρμογή της συμφωνίας με όλα τα κόμματα. Από την άλλη πλευρά η Χρυσή Αυγή (6,28% τον Ιανουάριο του 2015) αξιοποιώντας το μεταναστευτικό πρόβλημα καταγράφει μικρές αυξητικές τάσεις κυρίως στην Αττικής και τα νησιά του Αιγαίου. Τέλος το ΚΚΕ φαίνεται να σταθεροποιείται στο 5% με τάση να αυξήσει το ποσοστό του μετά την κόντρα με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την υπογραφή του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ και η μάχη για είσοδο στη Βουλή από Καμμένο και Λεβέντη
Το ΠΑΣΟΚ δίνει την μάχη να σταθεροποιήσει τα ποσοστά του στο 4,68% που έλαβε τον Ιανουάριο.

Μία ενδεχόμενη συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γ. Παπανδρέου θα έδιναν νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ όμως μέχρι τελευταία στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη δίνει αγώνα να κερδίσει στελέχη και να επαναπατριστούν στελέχη προκειμένου να πετύχει την είσοδο στην βουλή. Στο βαθμό που θα γίνει η συνεργασία με ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ, ως εκλογικός συνασπισμός κομμάτων, τότε η νέα βουλή ενδέχεται να περιλαμβάνει 10 κόμματα με εκπροσώπηση στο εθνικό κοινοβούλιο.

Τέλος ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες φαίνεται να χάνουν δυνάμεις από το 4,68% που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές και μετά την ψήφιση του Μνημονίου δίνουν οριακή μάχη κοντά στο 3%.

Αντίστοιχα κερδισμένος από τους μικρούς δείχνει να είναι ο Βασίλης Λεβέντης που μετά από προσπάθειες δεκαετιών φαίνεται να δίνει με αξιώσεις την μάχη για να κατακτήσει το πολυπόθητο 3% και την είσοδο του κόμματος Κεντρώων στην βουλή.

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot