Στον αέρα η δόση, το τραπεζικό πακέτο και η αξιοπιστία

Νοέμβριος 09, 2015
Η αναβολή των αποφάσεων για το θέμα των πλειστηριασμών και η ένταξη του θέματος των «κόκκινων» δανείων στο επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων είναι η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο στο σημερινό Eurogroup.
Ο μεγάλος φόβος είναι μαζί με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ να δημιουργηθεί εμπλοκή και με τη χρήση από τις τράπεζες των 10 δισ. ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Αύγουστο και αναμένουν την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για να εκταμιευτούν. Κανείς από τους κοινοτικούς αξιωματούχους δεν συνέδεσε ευθέως (ούτε και αποσυνέδεσε εντελώς) την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ με την πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων προαπαιτουμένων του προγράμματος. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι μια αρνητική στάση του Eurogroup και η εικόνα της καθυστέρησης που θα προκύψει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών θα επαναφέρουν το κλίμα της αβεβαιότητας για την Ελλάδα και θα επηρεάσουν την κρίση των ιδιωτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κόντρα

Ενώπιον του χάσματος που υπάρχει στις θέσεις δανειστών και κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια έπεσε χθες στο τραπέζι η λύση της αναβολής των οριστικών αποφάσεων για αργότερα μέσα στο μήνα με την ένταξή του θέματος στο επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων. Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε χθες και στις τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς όμως να υπάρξει σαφής θετική ανταπόκριση. Πάντως πληροφορίες θέλουν τους δανειστές και ειδικότερα τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να πιέζουν για λύση εδώ και τώρα στο θέμα, με δεδομένο ότι το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση και έχει πάρει ήδη παραπάνω από μία αναβολές. 

Το χάσμα

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, που ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι, οι δανειστές δεν δέχθηκαν να υποχωρήσουν από τα αρχικά κριτήρια που έθεσαν για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη. Θεωρούν ότι μια ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, όπως προτείνει το υπουργείο Οικονομίας, είναι υπερβολικά μεγάλη. Υπερβολικά υψηλό θεωρούν και το εισοδηματικό όριο των 35.000 ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά, αφού καλύπτει εισοδήματα πολύ πάνω από το μέσο μισθό των 700-750 ευρώ που ισχύει σήμερα για την Ελλάδα. Για αυτό προτείνουν ως εισοδηματικό όριο να είναι ο κατώτερος μισθός των 586 ευρώ.
e-typos.com 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot