Σήμα για νέο κόμμα από Γ. Παπανδρέου

Δεκέμβριος 12, 2014
Ενα ακόμη μεγάλο βήμα προς την οριστική ρήξη με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, ότι, αν δεν δημιουργηθεί από την παρούσα Βουλή κυβέρνηση εθνικής ενότητας «με σαφές προοδευτικό πρόσημο» (δηλαδή και τον ΣΥΡΙΖΑ), θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα του, το οποίο, όπως εκτιμάται, θα είναι η δημιουργία νέου κόμματος.
 
Από τη Χαρ. Τρικούπη απάντησαν σε χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη σχολίαζαν ότι «πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι κομμάτων αυτοπροσδιορίζονται με βάση τα κόμματά τους», αφήνοντας να εννοηθεί πως ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί αυτό το άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνσεις, στοχεύοντας σε κάποιο ρόλο για τον ίδιο.
 
«Με τη δήλωση αυτή», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι, «ο κ. Παπανδρέου είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές». Οι ίδιες πηγές διερωτόνταν, με βάση το περιεχόμενο του κειμένου του πρώην πρωθυπουργού, αν ο κ. Παπανδρέου κυβέρνησε την περίοδο 2009-2011 ή όχι, ενώ επεσήμαιναν το γεγονός ότι σε καμία από τις έξι σελίδες δεν αναφέρεται η λέξη «ΠΑΣΟΚ».
 
«Κρίση δημοκρατίας»
 
Στο κείμενό του ο κ. Παπανδρέου προχωράει σε εκτενή περιγραφή της πολιτικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομιλεί για «κρίση δημοκρατίας» και κρίση «πελατειακού συστήματος» και για «πρωτοφανή απουσία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων που μας οδήγησαν στην κρίση».
 
Ο κ. Παπανδρέου καταλήγει με την επισήμανση ότι η Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο «και να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης» η οποία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει «σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο», να επιδιώξει τη «στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων της».
 
Ζητεί, επίσης, εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους, συνταγματική αναθεώρηση και αξιοποίηση του θεσμού του δημοψηφίσματος. Ο κ. Παπανδρέου καταλήγει λέγοντας: «Στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
 
Η αποστροφή εκλαμβάνεται ως έμμεση προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος. Συνεργάτες του τονίζουν ότι τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.
 
Η γενικότερη κατάσταση προκαλεί ανησυχία και σε άλλα στελέχη. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή συζήτηση του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη με δημοσιογράφους στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Φοβάμαι μη φάμε στο τέλος καμία κλωτσιά, είμαστε παράγοντας αστάθειας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι Ευρωπαίοι μου λένε ότι είμαστε μια μη μεταρρυθμίσιμη χώρα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, επίσης, ότι η άνοδος των ελληνικών σπρεντ δημιουργεί ανησυχία και στον Ματέο Ρέντσι, καθώς συμπαρασύρει και τα ιταλικά ομόλογα. Σημειώνεται, τέλος, ότι, χθες, από τη Χαρ. Τρικούπη εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τους «Μεταρρυθμιστές» του κ. Σπ. Λυκούδη για την ανάγκη συμφωνίας στο τρίπτυχο: προεδρική εκλογή, συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου.
kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot