Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές (και) στο πολιτικό σύστημα. Μπόνους, πλαφόν εισόδου στη Βουλή και διευκόλυνση συμμαχιών, «πακέτο» με την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο τραπέζι και η μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Με την αξιωματική αντιπολίτευση να παραμένει σε εσωκομματικη περιδίνηση και την ελάσσονα να αναζητεί στίγμα και ρόλο, το κυβερνητικό επιτελείο δρομολογεί αλλαγές (και) στο πολιτικό σύστημα.
Η βασικότερη όλων, αφορά στον εκλογικό νόμο. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς συνεργάτες του να έχουν συλλέξει προτάσεις για το τεχνικό μέρος του θέματος, με την φιλοσοφία να είναι: αναλογικότερος τρόπος ανάδειξης των βουλευτών που να υποβοηθά (αν όχι να οδηγεί σε...) κυβερνητικές συμμαχίες.
Κατά τις ίδιες πηγές, το νέο σύστημα δεν θα είναι «απλή και άδολη αναλογική» αλλά θα την προσεγγίζει με δύο βασικές αλλαγές: θεαματική μείωση του μπόνους («οι μισές ή και λιγότερες έδρες από τις 50 που δίνονται σήμερα προίκα στο πρώτο κόμμα») και «ελαφρά μείωση» του πλαφόν εισόδου στη Βουλή που σήμερα είναι 3%.
Τα δύο αυτά στοιχεία φέρεται να έχουν κλειδώσει, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το δικαίωμα κοινής εκλογικής καθόδου σε συνασπισμό κομμάτων. (σ.σ. το δικαίωμα ισχύει και σήμερα, αλλά ο συνασπισμός δεν δικαιούται το μπόνους εάν πάρει την πρώτη θέση).
Στα «υπό συζήτηση» θέματα ανήκει και η μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 50 ή 100.
Ωστόσο, καμμία παρέμβαση επί πολιτικών ζητημάτων δεν θα ανακοινωθεί αποσπασματικά, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι να τα συνδέσει με την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Επ΄αυτού, η απόφαση να κηρυχθεί η νέα Βουλή (που ορκίζεται σήμερα) Προαναθεωρητική – δηλαδή να ορισθεί η 50μελής Επιτροπή Συντάγματος που θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια ποιές διατάξεις του Συντάγματος πρέπει να αντικατασταθούν και ποιές πρέπει να είναι οι νέες.
Οι ψηφοφορίες (ανά αναθεωρητέας διάταξης) θα γίνουν από την Ολομέλεια ώστε η επόμενη Βουλή, ως Αναθεωρητική, να τις εγκρίνει και να «συντάξει» το νέο Σύνταγμα.
Συνταγματικό «πακέτο»
Σημειώνεται ότι τόσο ο εκλογικός νόμος όσο και πολλές από τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα μπορούν να γίνουν ανεξαρτήτως Αναθεώρησης του Συντάγματος (π.χ. το ισχύον προβλέπει αριθμό βουλευτών «που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 300 και μικρότερος από 200») ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το θέμα ως «πακέτο».
Η χρονική στιγμή δεν έχει αποσαφηνισθεί, ωστόσο δεν προκρίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω των «σφικτών» οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία και της «υπ΄αριθμόν μία» προτεραιότητας που είναι η διευθέτηση του χρέους.
Δεν αποκλείεται όμως να παρουσιαστεί ως κυβερνητική πρόθεση – ανοίγοντας έτσι τον «χορό» των συζητήσεων και των διεργασιών.
Ο κ. Τσίπρας την ενέταξε στις προεκλογικές ομιλίες και συνεντεύξεις του, ενώ οι επιτελείς του προσθέτουν ότι μετά την εκλογική νίκη της 20ης Σεπτεμβρίου «έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων που θα τις ξεδιπλώσουμε από επιλογή και όχι από κυβερνητική ανάγκη».
Ανοικτές θύρες...
Από αυτή την άποψη, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «κρούει ανοικτές θύρες» ζητώντας επιμόνως αλλαγή του εκλογικού νόμου – την οποία μάλιστα εμφάνισε ως προϋπόθεση προκειμένου το Ποτάμι να στηρίξει αύριο την εκλογή του Νίκου Βούτση ως νέου Προέδρου της Βουλής.
Ετσι κι αλλιώς, οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ... δεν προηγούνται της ψηφοφοφορίας για το προεδρείο της Βουλής αλλά έπονται. Ως γνωστόν, το σχετικό προγραμματικό τριήμερο ξεκινά την Δευτέρα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
euro2day.gr