Η ώρα της κρίσης για τη Νέα Δημοκρατία- Μεγάλη η συμμετοχή-51.000 ψήφισαν έως τις 10:30

Δεκέμβριος 20, 2015
jumbo-banner

Mε κεντρικό στοίχημα την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας άρχισαν το πρωί της Κυριακής, ομαλά μέχρι στιγμής και με μεγάλη συμμετοχή, οι εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάδειξη της νέας της ηγεσίας,

ενώ το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από τη συντηρητική παράταξη. Εως τις 10:30 είχαν ψηφίσει 51 χιλιάδες μέλη της ΝΔ.

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι τακτικές των υποψηφίων, οι όρκοι ενότητας και ο… Καραμανλής. Τα ενδεχόμενα για τον πρώτο και το δεύτερο γύρο. Ποιος στηρίζει ποιον ενόψει τελικής αναμέτρησης.

Η ώρα της αλήθειας για τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ έφτασε. Από τις επτά το πρωί οι οπαδοί και φίλοι της ΝΔ σε όλη τη χώρα προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον 9ο πρόεδρο του κόμματος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τον τόπο και προφανώς και για την παράταξη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί τεχνικά προβλήματα.

Καλεί παράλληλα όλους τους Νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι «η εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου».

Προσερχόμενος στην κάλπη, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι «Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της Παράταξης μας. Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας».

Πολλά διακυβεύονται από τη σημερινή εσωκομματική διαδικασία πέραν του προσώπου που θα κληθεί να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην αναγέννηση: Από τη στρατηγική και δη την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο καθοριστικό διάστημα μέχρι ακόμα και την ίδια την υπόσταση και ενότητα του κόμματος.

Και μπορεί όλοι οι υποψήφιοι να ορκίζονται για την αδιατάρακτη συνοχή της παράταξης και μετά τις εκλογές, όμως οι έντονες προεκλογικές αντεγκλήσεις, αλλά και οι ιδεολογικές διαφορές τους σε πολλά καίρια σημεία, δεν μπορούν να προδικάσουν τίποτα για την επόμενη μέρα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί από το γαλάζιο στρατόπεδο που, ανεξαρτήτως του νικητή, εκφράζουν το φόβο τους ότι δύσκολα το κόμμα θα μπορέσει να αποφύγει τη διάσπαση, με ορατό το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός ακόμα κόμματος στον κατακερματισμένο χώρο της κεντροδεξιάς.

Με… άρωμα Καραμανλή

Οι κόντρες στην μαραθώνια προεκλογική περίοδο πολλές φορές έφτασαν στο «κόκκινο», η καχυποψία απ’ όλες τις πλευρές έντονη, ενώ τις τελευταίες ιδίως μέρες στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας βρέθηκε το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Φήμες κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχεται για να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης, όμως αυτός προς το παρόν τουλάχιστον, χωρίς επισήμως ο ίδιος να έχει τοποθετηθεί, έχει διαμηνύσει τη στήριξή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Από την άλλη, αιχμές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του έχουν αφήσει δύο άλλοι υποψήφιοι, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο τέταρτος των δυνάμει αρχηγών, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι ο μόνος που υπερασπίζεται με πάθος το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, επιζητώντας τις ψήφους των οπαδών – κομματικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού.

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών»

Κρίσιμος θεωρείται ο αριθμός όσων ψηφίσουν στη σημερινή διαδικασία. Από αυτόν δεν αποκλείεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από σήμερα ή θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, την επόμενη Κυριακή.

Για την πρώτη περίπτωση θα πρέπει αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους να εξασφαλίσει το 50% + 1 του συνόλου. Όμως δεν αποκλείεται ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό και λάβει, λόγου χάρη 46, 47 ή 48%, σε συνδυασμό με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, ο πρώτος να εκλεγεί από σήμερα αρχηγός, με τη συγκατάθεση των συνυποψηφίων του.

Κάτι τέτοιο –υπενθυμίζεται- έγινε και το 2009, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη αποδέχθηκε την νίκη του Αντώνη Σαμαρά, παρόλο που αυτός δεν είχε εξασφαλίσει το 50%, αφού η διαφορά τους ήταν περίπου 10 μονάδες.

Πιο πιθανό πάντως, βάσει τουλάχιστον των δημοσκοπικών ευρημάτων, είναι να χρειαστεί δεύτερος γύρος για το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» των δύο πρώτων, όπου θα παίξουν ρόλο οι σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων, η στάση του τρίτου και του τέταρτου οι οποίοι θα ολοκληρώσουν απόψε τον αγώνα τους, καθώς και το ποιοι από αυτούς που ψηφίζουν σήμερα, θα ψηφίσουν και τον δεύτερο γύρο, στις 10 Ιανουαρίου.

Οι συμμαχίες

Οι μόνοι από τους υποψηφίους που φαίνονται κοντά μεταξύ τους είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που δεν είχαν μεταξύ τους αντιπαραθέσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Εάν ένας από αυτούς περάσει στο δεύτερο γύρο, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει τη στήριξη του άλλου.

Εάν περάσουν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει -τουλάχιστον προς ώρας- να πάρει θέση για τη στάση του, αν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκεται πιο κοντά στον πρώην πρόεδρο παρά στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μολονότι δεν ανακοινώνει εκ των προτέρων τη στάση του (θα το κάνει τις επόμενες μέρες εάν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο), σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο ο αρχηγός να είναι κοινοβουλευτικός», «φωτογραφίζοντας» και αυτός τη σύγκλισή του περισσότερο με τον κ. Μεϊμαράκη.

Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που πάρει ένα από τα δύο «εισιτήρια» για τον επαναληπτικό της άλλης Κυριακής, εκτός από τη σύμπλευση με τον κ. Γεωργιάδη, δεν αποκλείεται να έχει και τη στήριξη και του άλλου υποψηφίου που θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Ήδη, μάλιστα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει πως στην περίπτωση που θα είναι δεύτερος θα αποσυρθεί και θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη.

Οι μεγαλύτερες προεκλογικές κόντρες ήταν ανάμεσα στους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, όπερ σημαίνει ότι φυσιολογικά μεταξύ τους αλληλοϋποστήριξη δύσκολα να δούμε.

Όλα αυτά πάντα, με τον αναγκαίο αστερίσκο, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα, ιδίως στην πολιτική. Βασικό ζητούμενο, επίσης, είναι αν η όποια στήριξη δοθεί από τους υποψηφίους θα εισακουστεί και από τους ψηφοφόρους τους.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot