Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν για λύση την Αθήνα

Ιούνιος 21, 2015

Κοινοτικές πηγές: Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το «παιχνίδι» της Ελλάδας που δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση

 Λιου: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις

 Σουλτς: Δεν μπορεί κάποιος να μην πληρώνει τα χρέη του αλλά να περιμένει γενναιόδωρη ροή χρημάτων από την ΕΕ

Αντιμέτωπη με πιέσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκεται η Ελλάδα ένα 24ωρο πριν τη «Μεγάλη Δευτέρα» για τη χώρα με τη συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής που θα κρίνουν πολλά στην προσπάθεια εξεύρεσης τελικής λύσης.

Από την Κομισιόν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Ουάσινγκτον το σήμα που εκπέμπεται είναι το ίδιο: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει. Θέλοντας, μάλιστα, να κάνουν ακόμα πιο δραματικούς τους τόνους αναφέρονται στις συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο Grexit πρωτίστως για τους Έλληνες και δευτερευόντως για τις υπόλοιπες οικονομίες.

Χαρακτηριστική του κλίματος αυτού η τελευταία παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες σε περίπτωη εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Στην Ελλάδα οι συνέπειες από μια αποτυχία θα ήταν τρομακτικές, απίστευτη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτοί θα νιώσουν πρώτοι το βάρος από μια τέτοια αποτυχία» ανέφερε ο κ. Λιού μιλώντας στην εκπομπή “CNN’s Fareed Zakaria GPS”.

«Το βάρος είναι στην Ελλάδα. Η καλύτερη λύση για τη χώρα θα είναι να πάρει ορισμένες σκληρές αποφάσεις» έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος των Θεσμών που μίλησε στο protothema.gr σημείωνε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπη «αδυνατεί να κατανοήσει το παιχνίδι (όπως το χαρακτήρισε) της ελληνικής πλευράς, το οποίο καταστεί τη διαπραγμάτευση πολύ δυσκολότερη». Κοινοτικές πηγές πρόσθεταν, δε, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ δηλώνει βαθύτατα απογοητευμένος.

Η ίδια πηγή τόνισε πως η Επιτροπή συνεχίζει να μην ζητάει την μείωση των συντάξεων, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τη μεταρρυθμίση του συνταξιοδοτικού προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Συμφωνα με τα λεγόμενα του κοινοτικού αξιωματούχου ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιανης Βαρουφακης βρίσκεται σε ένα «παράλληλο σύμπαν» σχετικά με αυτό το ζήτημα καθώς τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά εξοικονομούν γύρω στα 71 εκατομμύρια ευρώ ή το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερο ποσό από το 1% που απαιτούν οι θεσμοί.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της διαπραγμάτευσης που δεν επιτρέπει στους θεσμούς να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις ελληνικές προτάσεις είναι ακόμη και σήμερα η έλλειψη κοστολόγησης. Συγκεκριμένα ο ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε πως η κυβέρνηση μπορεί να εξοικονομεί περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής όταν φέτος εχει καταφέρει να συλλέξει μόνο 13 εκατομμύρια.

Πιο σκληρός ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος παρά την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα για να μην φτάσουμε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung - προσθέτει ότι «δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot