Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμοι για ανταρσία

Νοέμβριος 30, 2015

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει εκτάκτως τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία που επικρατεί εδώ και μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου για νέο κύμα παραιτήσεων ή ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και το φορολογικό των αγροτών.

Ασφαλώς και δεν απέχει από την πραγματικότητα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποστεί νέα σκληρή δοκιμασία στη Βουλή από μια ψηφοφορία-θρίλερ για το Ασφαλιστικό, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δεδηλωμένη. Και τούτο διότι οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής, τουλάχιστον στην κατηγορία των επίφοβων βουλευτών, καταγράφονται έξι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα ένας από τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι μισοί ανήκουν στην περίφημη ομάδα των «53» και οι υπόλοιποι έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Από τις ίδιες ομάδες εκδηλώθηκε η πρώτη ανταρσία εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου στη Βουλή, κατά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτουμένων του πρώτου κύκλου. Ο μεν Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα του, ενώ ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης διεγράφη από τον πρωθυπουργό, διατηρώντας την έδρα του ως ανεξάρτητου πλέον βουλευτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κατηγορία των επίφοβων από την κίνηση των «53» βρίσκονται οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης και -λιγότερο- η Αννέτα Καββαδία. Ασφαλώς, στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι με τη στάση τους δεν εμπνέουν ανησυχία στο επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τους επηρεάζει θετικά ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επίσης θεωρείται ηγετικό στέλεχος της ομάδας των «53». Μεταξύ αυτών, οι βουλευτές Χρ. Παπαδόπουλος, Δ. Πάλλης και Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Από την ομάδα των «53» δεν είναι μόνο βουλευτές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την εκλογική τους συμπεριφορά στη Βουλή, αλλά και υπουργοί, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος, ως γνωστόν, διαφωνεί με σειρά επενδύσεων που σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό από βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των «53» ναι μεν θα πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης, είναι όμως άνευ ζημιογόνου αποτελέσματος για τη δεδηλωμένη, αφού όσοι έχουν σκοπό να μην προσέλθουν στην Ολομέλεια για να δώσουν θετική ψήφο θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γ. Σακελλαρίδη, παραιτούμενοι προηγουμένως και παραδίδοντας τις έδρες τους.

Ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο με τους «ΠΑΣΟΚογενείς» βουλευτές, οι οποίοι θα πράξουν όπως ο Στάθης Παναγούλης. Δηλαδή, θα ανεξαρτητοποιηθούν και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τις έδρες τους. Στην κατηγορία αυτών των βουλευτών, που η στάση τους προκαλεί αγωνία στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, ανήκουν η Νίνα Κασιμάτη, η Αννα Βαγενά και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Στους έξι από τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη βουλευτής από τον χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον οποίο οι πληροφορίες εμφανίζουν να ακολουθεί το παράδειγμα του Νίκου Νικολόπουλου, που με την ανεξαρτητοποίησή του κατέβασε τον πήχη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 153 βουλευτές.

Τους «χρυσώνει το χάπι» με το Παλαιστινιακό

Μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία όλα δείχνουν ότι θα έχουν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα επώδυνα μέτρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιδιώξει με ατομικές του πρωτοβουλίες να δώσει επικοινωνιακό αγώνα πειθούς προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε η ψηφοφορία να «κουμπώσει» χρονικά και με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να λειτουργήσουν ως άλλοθι για να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την εθνική αντιπροσωπία μόλις δύο 24ωρα πριν από την ψήφιση του Ασφαλιστικού και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη συνολική στάση κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Χωρίς αυτό να υποβαθμίζει την αγωνία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για διαρροές, ακόμη και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό ερμηνεύεται ως προσχηματική κίνηση και επικοινωνιακή επινόηση, για να διαχυθεί η ευθύνη και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να βάλουν πλάτη αυτά, αυτομάτως το βάρος θα πέσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να ζυγίσουν εάν θα ταυτιστούν με τους πολιτικούς αντιπάλους τους, συμβάλλοντας στην πτώση της κυβέρνησης.

parapolitika.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot