Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες

Φεβρουάριος 08, 2016
jumbo-banner

Διαδικασίες υπέρ...fast track υιοθέτησε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την προμήθεια 1.150 containers - οικίσκων για τα hot spots και τους πρόσφυγες ,συνολικού προϋπολογισμού 14.145.000 €.

Η προκήρυξη του κλειστού διαγωνισμού «με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και πρόσκληση» ανέβηκε στη Διαύγεια την 1η Φεβρουαρίου στις 23.10 το βράδυ  με  ημερομηνία έναρξης και ώρα υποβολής των προσφορών στις 8 το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου και ολοκλήρωση στις 17.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας. 

Ερωτήματα εγείρει πάντως το γεγονός ότι ενώ η χώρα διαθέτει πολλά εκατομμύρια για την φροντίδα των προσφύγων από εθνικούς πόρους αφήνει ανέγγιχτα κονδύλια 475 εκατ. ευρώ που της έχουν διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία καθώς λιμνάζει ακόμη - ανεξήγητα - η λειτουργία της διαχειριστικής αρχής που απαιτείται.       

  

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την προκήρυξη που ανέβηκε στην Διαύγεια 

Γιατί η Ελλάδα δεν παίρνει τα 475 εκατ. από τα ευρωπαϊκά κονδύλια; 

Μέσω εθνικών κονδυλίων συνεχίζει η κυβέρνηση να υλοποιεί δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - δημιουργία hot spots, σίτιση, μεταφορές - τη στιγμή που 475 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια είναι στη διάθεσή της.

Το Υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε την Παρασκευή πιστώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για δύο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο.

Το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μένουν αναξιοποίητα   έθεσε...κομψά ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισήμανε μάλλον όχι τυχαία, ότι τα 475 εκατομμύρια ευρώ είναι στη διάθεση της χώρας αλλά αυτό προϋποθέτει τη σύσταση και την λειτουργία διαχειριστικής αρχής.

«Η Ευρώπη διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθεί η Ελλάδα με την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Χρειάζονταν όμως να τεθούν κάποιες διαδικασίες. Έπρεπε να συσταθεί μια διαχειριστική αρχή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά από την εμπειρία σας ότι η Ευρώπη δεν είναι τράπεζα, διαχειρίζεται χρήματα των κρατών μελών και αυτά τα χρήματα πρέπει όλοι να ξέρουν πού πηγαίνουν. Ζητήθηκε λοιπόν από την ελληνική πλευρά να συσταθεί αυτή η διαχειριστική αρχή, η οποία τώρα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ολοκλήρωσε τη σύστασή της και μπορεί να τεθεί σε λειτουργία» ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος.

Η τεράστια αυτή καθυστέρηση στη σύσταση και λειτουργία της διαχειριστικής αυτής αρχής που θα ξεκλειδώσει την ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Αθήνα για τη φιλοξενία των προσφύγων εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά.

 Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης η μετάθεση της ευθύνης στις καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ακούγεται πειστικό επιχείρημα. 

Επικρίσεις για την ελληνική...αμέλεια και στο Ευρωκοινοβούλιο   

 «Μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στα ελληνικά νησιά» καταλόγισε στην Ελλάδα και η επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των νησιών είναι το πλαίσιο του επενδυτικού Ταμείου 2014-2020, και ότι έχουν δοθεί σχετικές συστάσεις στις αρχές των νησιών για τη δραστηριοποίησή τους.

H κ. Κρέτσου αναγνώρισε ότι η χώρα καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος αλλά όπως είπε «δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης» .

 Αντιθέτως πρόσθεσε η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία.

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot