Tη δυνατότητα περισσότερων προσλήψεων για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», από αυτές που προβλέπει ο νόμος, δίνει στους μικρούς νησιωτικούς δήμους τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Ο βασικός κανόνας, ο οποίος ισχύει για τον αριθμό των οργανικών θέσεων που μπορεί να συστήσει κάθε δήμος, είναι ο αριθμός του προσωπικού που απασχολούνταν κατά την έναρξη ισχύος της διάταξης για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμες οργανικές δομές των ΟΤΑ α΄ βαθμού, με δυνατότητα προσαύξησης μέχρι και 7%.
Με την τροπολογία αυτή, τώρα δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, «να συστήσουν τόσες θέσεις μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα, όσες ήταν οι αρχικά προβλεπόμενες στη σύμβαση που συνήψαν με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. κατά τα έτη 2011 ή 2012, ακόμα και αν ο συνολικός αυτός αριθμός υπερβαίνει τον αριθμό των ενεργών, κατά την έναρξη ισχύος της τροποποιούμενης διάταξης, συμβάσεων του προσωπικού που παρείχε υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος».
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των επιπλέον οργανικών θέσεων, που θα προκύψουν με την ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τις 14 νέες θέσεις και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει υπέρβαση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουν προβλεφθεί για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στις μόνιμες οργανικές δομές των δήμων όλης της χώρας.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η ειδική αυτή μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους υλοποιεί τη Συνταγματική επιταγή για ειδική προστασία της νησιωτικότητας και επιβάλλεται από τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του προγράμματος στα μικρά νησιά, αλλά και από την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες για τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες.
πηγή tovima.gr