Την αντίδραση των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη θέσπιση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το σχέδιο νόμου διαρθρώνεται σε τέσσερα Μέρη, στο πρώτο εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόταση κατηγοριοποίησης των Δήμων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, διατάξεις σχετικές με τα όργανα διοίκησης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, καθώς και το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Θεσπίζεται δηλαδή το σύστημα της απλής αναλογικής.
Με την παρούσα νομοθετική πρόταση αποσυνδέεται η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς επίσης αναπροσδιορίζεται το εύρος του ελέγχου νομιμότητας. Θεσπίζεται επίσης το πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος. Επιπλέον περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και τη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ.
Θεσπίζονται ομοίως όργανα και διαδικασία καταγραφής, αξιολόγησης και ανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκεντρωμένων διοικήσεων και κεντρικής διοίκησης.
Με το Μέρος Δεύτερο επιχειρείται η ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) με τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο και στοχεύοντας στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία, εν γένει, περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Με το Μέρος Τρίτο προτείνονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την απονομή της ιθαγένειας και την πολιτογράφηση, ενώ στο Μέρος Τέταρτο θεσπίζονται λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Διαβάστε όλο το κείμενο του «Κλεισθένη» ΕΔΩ
Την Τετάρτη 2 Μαΐου η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ συγκαλούν τα Διοικητικά Συμβούλιά τους για να εξετάσουν και τα 237 άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Ακόμα, στις 17 Μαίου η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί το 2ο κοινό συνέδριο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου θα καθοριστούν οι οριστικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου .
Η αυτοδιοίκηση αντιδρά στην εφαρμογή απλής αναλογικής, η οποία θα φέρει «ακυβερνησία» και ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον δυο μήνες διαβούλευση.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και διαχειριστικό», που «αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας» κι ότι «αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων».
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, το νομοσχέδιο αυτό « όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ».
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , τόνισε, «καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επίσης επισημαίνει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν προωθούνται σημαντικές τομές, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση, δεν εισακούστηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που καταθέσαμε εδώ και σχεδόν δυο χρόνια στο δημόσιο διάλογο».
Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι με τη θέσπιση της απλής αναλογικής θα δημιουργηθούν ακυβερνησία και προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Και δηλώνει ότι «με συντονισμένες κινήσεις, με ενότητα κι αποφασιστικότητα όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, θα δώσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού μας».