Το ελληνικό σχέδιο για χρέος και κόφτη

Μάιος 17, 2016
jumbo-banner
Το σχέδιο κρούσης, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα ξεπεράσει τελικά τις δυσκολίες και τις όποιες «αντιστάσεις» στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αποφάσισαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η μάχη θα δοθεί σε πολλά επίπεδα μέσα στις επόμενες μέρες, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει νέο κύκλο επαφών με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο (σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη), να προετοιμάζει το έδαφος για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ομολόγων του την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Οι λεπτομέρειες για τον λεγόμενο δημοσιονομικό «κόφτη», με τον οποίο θα περικόπτονται αυτόματα δαπάνες σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και η διευθέτηση του μείζονος ζητήματος που αφορά στο χρέος, αποτελούν τα δύο πεδία δράσης για την ελληνική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στη σύνταξη της πρότασης που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ διευκρινίστηκαν και άλλα επιμέρους θέματα που κατά τα κυβερνητικά στελέχη θα στηρίξουν την επίτευξη του στόχου εκταμίευσης της δόσης, όχι αργότερα από τις αρχές του Ιούνη. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των δαπανών εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με βάση τη «Χάρτα» του Δημοσιονομικού Συμφώνου που αποφασίστηκε τον Μάρτιο 2012.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα ενεργοποιείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών.
Βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί ενεργοποίηση του «κόφτη», όπως φαίνεται από την πορεία της οικονομίας, και τονίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα αφορά ευαίσθητες κοινωνικές δαπάνες.

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ευ. Τσακαλώτο.Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τετ α τετ με την Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη. Συνάντηση με Ολάντ και άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στη Ρώμη. Σειρά επαφών με ομολόγους του θα έχει και ο υπ. Οικονομικών

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ευ. Τσακαλώτο.Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τετ α τετ με την Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη. Συνάντηση με Ολάντ και άλλους σοσιαλδημοκράτ
Ωστόσο αν για οποιονδήποτε λόγο δεν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, ο δημοσιονομικός κόφτης θα ενεργοποιείται με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές.

Το «κλειδί» της λειτουργίας του αφορά στο ότι θα βασίζεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως της Eurostat και όχι σε εκτιμήσεις π.χ. του ΔΝΤ για μελλοντικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο «κλειδί» θα ανοίγει όμως ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να μπορεί παρακολουθώντας την πορεία των δημοσιονομικών στόχων να παρεμβαίνει και σε άλλες περιόδους - και όχι μόνο τον Απρίλη που παρουσιάζονται τα τελικά στοιχεία της Eurostat για το περασμένο έτος.

Για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2017 θα παρουσιαστούν τα στοιχεία του 2016, τα οποία εύκολα -επισημαίνουν κυβερνητικοί- θα υπερκαλύψουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5%. Αυτό σημαίνει επιπλέον ότι το φετινό φθινόπωρο με βάση την ακτινογραφία της κατάστασης για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, μπορεί να ακολουθηθεί μια σχετική με τον «κόφτη» διαδικασία - και έτσι το Μέγαρο Μαξίμου να προλαμβάνει τυχόν αποκλίσεις αποφασίζοντας τη συμπλήρωση ρυθμίσεων και κυρίως διαρθρωτικών μέτρων.

Βιωσιμότητα του χρέους
Οσον αφορά στο χρέος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- σχεδιάζεται ένας μηχανισμός ο οποίος δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτόματα θα διατηρεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στο να λάβει από το Eurogroup διασφαλίσεις για το βραχυπρόθεσμο διάστημα και για τον «Οδικό Χάρτη» που θα εφαρμοστεί από το 2018 και μετά και θα διατηρεί την εικόνα της βιωσιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισορροπήσει αυτήν τη στιγμή μεταξύ της άποψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εισηγείται «κούρεμα» του χρέους και των ευρωπαϊκών θεσμών που επιμένουν σε πιο ήπιες παρεμβάσεις ελάφρυνσης. Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι στο τραπέζι της διαβούλευσης έχει πέσει και η πρόταση -τη συζητά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- για μια λύση βιωσιμότητας με σταθερά επιτόκια.

ΟΙ ΔΥΟ «ΣΤΑΘΜΟΙ» ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Ραντεβού με Ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Ενα ταξίδι-αστραπή στη Ρώμη και ένα στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν τους δύο βασικούς «σταθμούς» του Αλέξη Τσίπρα προς την «ειδική αποστολή» για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και το φινάλε της αξιολόγησης την επόμενη Τρίτη.

Το ραντεβού στη Ρώμη κλείστηκε εβδομάδες πριν, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή γραμμή με κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης από τον χώρο των σοσιαλδημοκρατών, όπως οι κ. Φρανσουά Ολάντ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπριελ, ο Ματέο Ρέντσι κ.ά., προκειμένου να προσυμφωνηθεί η διαδικασία για το ελληνικό ζήτημα στο Εurogroup της 9ης Μαΐου.

Η πρώτη συνάντηση των ευρωσοσιαλδημοκρατών ηγετών με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή έγινε στο Παρίσι τον περασμένο Μάρτη με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου.

Στη Ρώμη με την ίδια σύνθεση την προσεχή Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν άμεσα και στις ελληνικές εξελίξεις και δη για το χρέος.
Η πασιφανής συμμαχία με τους ευρωσοσιαλδημοκράτες στην οποία επενδύει τα μάλα ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι προκύπτει η ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη συνεργασία από τη δεκαετία του '90 (π.χ. με τους χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία) για λόγους συγκυβέρνησης, φαίνεται ότι αποδίδει στη διαπραγμάτευση, που περνά και μέσα από τον προς κατάθεση στη Βουλή νόμο - με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Αύριο πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα εισαχθεί στην Επιτροπή την Πέμπτη και στην Ολομέλεια το Σάββατο το πρωί, καθώς η ψήφισή του θέλουν να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, διότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.
Εκεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας λέγεται ότι θα έχει τη δυνατότητα συνάντησης και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Επιδίωξη του Μαξίμου είναι να τεθεί στο πιθανό τετ α τετ το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, με δεδομένη την ψήφιση των μέτρων λίγες ώρες πριν στην Αθήνα...

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot