Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου για το Ανώτατο Συμβούλιο που συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Σεπτέμβριος 27, 2019

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη, με στόχο να συζητηθεί η έναρξη της προετοιμασίας για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, η σύγκληση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά και για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Κορυφαία προτεραιότητα» η επίλυση του Κυπριακού
Παράλληλα, η ανάγκη για την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αυτό τόνισε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, σημειώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Αθήνα βρίσκεται σε «πλήρη και απόλυτο συντονισμό» με τη Λευκωσία, προκείμενου να επιτύχει τον στόχο για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπό αυτό το πρίσμα, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

«Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του ’60», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγω για μια ατυχή χρονική συγκυρία, περιέγραψε αναλυτικά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που, όπως είπε, καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής καλής γειτονίας και υπονομεύει τις προσπάθειες που διεξάγονται υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές, επίσης, ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα πιέσει την Άγκυρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.

Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης, και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot