Η συζήτηση του αιτήματος που είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής να συζητηθεί ως δεύτερο θέμα, μετά την ακρόαση των μελών του Συνηγόρου του Πολίτη και της εκθέσεώς της για το 2015, αναβλήθηκε για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης καθώς σε λίγη ώρα αρκετοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής, μεταξύ αυτών και ο εισηγητής του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης, έχουν παράλληλη κοινοβουλευτική εργασία στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ με την εξέταση του εκδότη Γιώργου Κουρή και δεν μπορούσαν να είναι ταυτόχρονα σε δύο Επιτροπές.
Η ΝΔ ζήτησε, δια του κ. Μάκη Βορίδη, η συζήτηση του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προταχθεί από την ακρόαση των μελών του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς σε ότι αφορά τη ΝΔ τόσο ο ίδιος που θα είναι εισηγητής της προτάσεως όσο και ο Κώστας Τζαβάρας θα πρέπει σε μια ώρα να βρίσκονται στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που είναι και εκεί μέλη.
Το αίτημα αλλαγής της ημερήσιας διάταξης, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν το έκανε δεκτό λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι προσβολή προς τα μέλη του Συνηγόρου του Πολίτη που έχουν έρθει για να παρουσιάσουν την έκθεσή τους για το 2015. Η συζήτηση επί του αιτήματος θα μακρύνει, μετά θα αποχωρήσουν πολλοί βουλευτές – μέλη της Επιτροπής και αυτό θα υποβαθμίσει την ακρόαση των μελών της ανεξάρτητης αρχής.
«Δεν έχουμε να συζητήσουμε πολλά, είναι αυτονόητο να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΝΔ καθώς αφορά το έργο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μεταξύ των οποίων είναι η εξέταση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των ΜΜΕ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Βενιζέλος.
Αντίθετη όμως άποψη, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δεν τοποθετήθηκαν, είχε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας πως «δεν υπάρχουν θέματα που αφορούν την αντισυνταγματικότητα που εξετάστηκαν και κρίθηκαν πολιτικά στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θέματα που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να επιρρεάσει την απόφαση του ΣτΕ, όπως επίσης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο του πόθεν έσχες γι αυτό είναι αρμόδιες θεσμικά άλλες επιτροπές. Επομένως – είπε- χωρίς να θέλω να επισέλθω στην ουσία, τώρα της συζήτησης του αιτήματος, δεν είναι προφανές αυτονόητο ότι το αίτημα της ΝΔ θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και η Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ασχοληθεί με αυτό το θέμα…»
Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ανέφερε πως το αίτημα της ΝΔ δεν είναι να εξετάσει την συνταγματικότητα ή όχι του νόμου. Αυτό κρίθηκε από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου, ούτε να επισέλθει στο θέμα που θα εξεταστεί από το ΣτΕ. Ούτε επίσης, να κάνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες. «Το θέμα που λέμε εμείς είναι εξεταστεί μέσα από τις ακροάσεις αυτών που λέμε το εάν τηρήθηκε και πως ο νόμος. Όταν ακούμε τον πρόεδρο της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού και όχι των αρμόδιων Επιτροπών Ελέγχου Πόθεν Έσχες που έκανε σε δύο ημέρες έλεγχο των πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών για τόσα εκατομμύρια ότι “η λέξη έλεγχος πόθεν έσχες του πέφτει βαριά…”. Όταν μάθαμε ότι στο πόθεν έσχες ενός υπερθεματιστή υπήρχαν οικόπεδα που παραχωρούσε ένας φίλος του για το εάν τα χρειαστεί… Αυτά είναι θέματα που εσάς κυρία Πρόεδρε μας λέτε ότι σας αφήνουν ασυγκίνητη; Και θεωρείτε ότι η Επιτροπή μας που είναι η μόνη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο των ΜΜΕ δεν θα πρέπει να ασχοληθεί;»
Κατά την έντονη υπεράσπιση των θέσεων που ακολούθησε, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε πως η Επιτροπή Θεσμών έχει την αρμοδιότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου των ΜΜΕ σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2, δηλαδή μέσω της ανεξάρτητης αρχής του ΕΡΣ που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των ΜΜΕ και σήμερα δεν υπάρχει εξ αιτίας της άρνησης της ΝΔ να συμφωνήσει στην συγκρότησή του…»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος της απάντησε ότι «γνωρίζουμε τον ΚτΒ, γνωρίζουμε όμως και το Σύνταγμα…» που στο άρθρο 14 παρ. 8 αναφέρει ρητά πως « το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά …» και μια σειρά από μέτρα, απαγορεύσεις και ελέγχους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου στους διαλόγους που αναπτύχθηκαν ανέφερε πως πρόθεσή της δεν είναι να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε μια νέα «τσατανιάδα» (με ότι συνέβη με τις ακροάσεις στην Επιτροπή και την εξέταση των καταγγελιών περί για τις πολιτικών παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη) ενώ καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι θέλει να μετατρέψει τις εργασίας της Επιτροπής σε τηλεοπτικό «πρωϊνάδικο…»
newsit.gr