Μήνυμα στην Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη και την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 5ης Συνόδου των ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο” προσθέτοντας ότι “οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο” πρόσθεσε “στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη “η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών» και κατέληξε υπογραμμίζοντας: “Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σημερινή σύνοδο.
Για το ζήτημα της Μετανάστευσης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη.
Ως προς την ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ τους συνεργασίας, συζητήθηκε από τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας.
Ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είπε αναφορικά με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.