Αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, στεγαστικό και δημογραφικό στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της κυβέρνησης για το οικονομικό –και όχι μόνο– πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τη Θεσσαλία, σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, για να επιθεωρήσει την πρόοδο των έργων, να συνομιλήσει με πολίτες και να παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ιδίως σε επίπεδο υποδομών.
Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Φαρκαδόνα και στη συνέχεια τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά (όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Παλαμά που αποκαταστάθηκε μετά την καταστροφή) και το Μουζάκι Καρδίτσας, όπου αναμένεται να εγκαινιάσει μαζί με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το νέο Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Στις 5 το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας» στο Δημαρχείο Κιλελέρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα περιλαμβάνει το "πακέτο" της ΔΕΘ
Στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην οικονομία την τελευταία πενταετία με τη διακυβέρνηση της ΝΔ, αλλά κυρίως να θέσει τα προτάγματα των επόμενων μηνών και συνολικά της προσεχούς τριετίας. Ήδη, με άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε τα δύο μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση, που είναι να καλυφθεί το κενό των θέσεων εργασίας και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να βρουν εργαζόμενους με ακόμη καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καθώς και να γίνει πραγματικότητα η περαιτέρω αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εξάλλου, μιλώντας στη Real News, έθεσε ως βασική προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών.
Ένα άλλο μείζον ζήτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τη στεγαστική πολιτική, αναφερόμενος στο «Σπίτι μου ΙΙ», με διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών, τη θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά και τη χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά.
Ανακοινώσεις αναμένονται και για το δημογραφικό, με αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού (από το δεύτερο παιδί), πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις και χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.
Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ήδη η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, που θα κινούνται σε τρεις άξονες:
α) Δικαιοσύνη, αφού θα λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, και ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές, για παράδειγμα διαφορετικό επίδομα θα παίρνει κάποιος που δούλευε 40 ώρες την εβδομάδα και διαφορετικό κάποιος που δούλευε 25 ώρες.
β) Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, καθώς το επίδομα θα είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου.
γ) Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.
Στο κομμάτι του ασφαλιστικού-εργασιακού, η ομιλία του πρωθυπουργού πιθανότατα θα περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις, όπως η αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, η αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς και η ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.