Με το… μυαλό στον ανασχηματισμό είναι υπουργοί, βουλευτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που θα «κλείσει» η αξιολόγηση ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια γενναία ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Τσίπρας κατά καιρούς έχει κρούσει τον κώδωνα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, διευκρινίζοντας ότι οι «συστάσεις» αφορούν όλα τα υπουργεία. Έχει, μάλιστα, προειδοποιήσει ότι «όλοι κρινόμαστε με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια απ’ ότι οι προκάτοχοί μας».
Αρκετοί θα αναγκαστούν να αποχωριστούν τις καρέκλες τους. Ο πρωθυπουργός ήδη έχει στο συρτάρι του σημειώματα με τις επιδόσεις των περισσοτέρων και βαρύνουσας σημασίας θα είναι οι εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Καλογήρου. Ο κ. Καλογήρου γνωρίζει, από πρώτο χέρι, την απόδοση των υπουργών καθώς εκ της θέσεώς του "ελέγχει" ποιοι υπουργοί, αναπληρωτές ή υφυπουργοί καταφέρνουν όχι μόνο να νομοθετούν αλλά, κυρίως, να είναι και παραγωγικοί, δίχως να καλείται, κάθε λίγο και λιγάκι, να βγάλει ο ίδιος "το φίδι από την τρύπα". Ο 40χρονος δικηγόρος Μ. Καλογήρου έχει αποδειχθεί άνθρωπος ειδικών αποστολών και χαίρει ευρείας εκτίμησης από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Η Αγία Τριάδα: Τσίπρας - Παππάς - Τζανακόπουλος
Στο Μαξίμου πανίσχυρο είναι το δίδυμο που ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς - Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο Νίκος Παππάς είναι ο εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του και είναι ευρέως γνωστό ότι συνδέονται με παλιά φιλία. Η άποψή του είναι κάτι παραπάνω από βαρύνουσα και σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως «παραμένει αμετακίνητος στη θέση του υπουργού Επικρατείας».
Τον τελευταίο καιρό έχει δώσει πολλές «μάχες» στη Βουλή και έχει αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση. Το όνομά του έχει συνδεθεί με το άνοιγμα της ΕΡΤ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και τη σφοδρή σύγκρουσή του με τους καναλάρχες.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόκειται για πρόσωπο που δρα μονίμως «αθόρυβα». Πολλοί ξαφνιάστηκαν που τον είδαν στο Χίλτον μαζί με τους κ. Καλογήρου και Χουλιαράκη, και έσπευσαν να μιλήσουν για «καπέλωμα του Τσακαλώτου». Κάτι, που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Ο κ. Τζανακόπουλος έχει ξαναβρεθεί σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, το καλοκαίρι του ’15. Ξέρει πολλά και, δημοσίως, δεν μιλάει ποτέ.
Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος χαράσσουν τη «γραμμή» και οι συνομιλητές τους μιλούν για «την Αγία Τριάδα του Μαξίμου».
Ερωτηματικά για Δραγασάκη - Φλαμπουράρη
Οι άσπονδοι φίλοι τους, λένε, ότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, τόσο για τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, όσο και για τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Πηγές με άριστη γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο Μαξίμου μεταφέρουν την εικόνα πως η εμπλοκή του κ. Δραγασάκη σε θέματα επενδύσεων και οικονομίας έχει κριθεί αναποτελεσματική, ενώ δεν είναι τυχαία η αποστροφή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους πως «κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς δουλειά κάνει».
Πολλά, όμως, και τα ερωτηματικά και για την απόδοση του υπουργού επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό σε προσωπικό επίπεδο, δείχνει να έχει παροπλιστεί εντελώς καθώς πέρα από την καλή του διάθεση δεν παράγει έργο. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα συνεχίσει να έχει χαρτοφυλάκιο.
Ο ψυχρός πόλεμος Μιχόπουλου-Τσέκερη
Προσπάθειες βελτίωσης γίνονται από το Μαξίμου και για το επικοινωνιακό σκέλος. Ακόμα και οι... πέτρες στα υπόγεια της Ηρώδου Αττικού, γνωρίζουν τις κακές σχέσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Θοδωρή Μιχόπουλου με τον νυν διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Άγγελου Τσέκερη. Ο Μιχόπουλος κατά καιρούς έχει διαφωνήσει με τις επιλογές του επικοινωνιακού επιτελείου οι οποίες κατ' εκείνον έχουν αποδειχθεί «γκάφες», ενώ οι συνομιλητές του γνωρίζουν ότι είναι με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση για λόγους καθαρά πολιτικούς. " Τι περιμένει και δεν φεύγει τώρα; Περιμένει να υπογράψουμε τη συμφωνία και μετά να αποχωρήσει;", διερωτώνται στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Κια, μάλλον δίκιο έχουν καθώς τον συνδέει και στενή (πολιτική) φιλία με τον Ευ. Τσακαλώτο που ουσιαστικά "τρέχει" τις διαπραγματεύσεις. Όσο για τον Αγ. Τσέκερη, διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του και δεν πετάει τη σκούφια του να συνεργαστεί με τον προκάτοχό του, με αποτέλεσμα η πολεμική διάθεση να είναι αμφίδρομη.
Ο Ευκλείδης «δεν πάει πουθενά»
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο κ. Τσακαλώτος χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Είναι εκ των βασικών μελών της κίνησης των «53» και επηρεάζει μία "καλή" μερίδα βουλευτών. Με δεδομένο ότι η συμφωνία θα φέρει την υπογραφή του, αν, βέβαια, όλα κυλήσουν ομαλά, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά».
Αρκετά ενισχυμένος όμως είναι και ο ρόλος του αυστηρού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο καθήκον να κρατάει το χαλινάρι των δημόσιων δαπανών και να εγγυάται την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.
Προκαλούν προβληματισμό
Προβληματισμό φέρνει στις τάξεις της ηγεσίας ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Αν και ο κ. Δρίτσας έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, δεν είναι βέβαιο ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, εξαιτίας και των προστριβών με τον υπερκινητικό Στέργιο Πιτσιόρλα.
Ισχυρός εμφανίζεται ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και θεωρείται βέβαιο ότι θα μετέχει στο ανανεωμένο σχήμα, ίσως, όμως, από άλλο πόστο, άγνωστο μέχρι στιγμής ποιο θα είναι αυτό. Όσο για τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, δεν είναι λίγοι αυτοί που του προσάπτουν κωλυσιεργία στις δράσεις για το προσφυγικό. Σε κάπως καλύτερη θέση είναι ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, παρότι τα σχόλια από τους συντάκτες του υπουργείου του δεν είναι και τα καλύτερα.
Αμετακίνητοι
Παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχει εκτοξεύσει ο υπουργός υγείας Παύλος Πολάκη εναντίον των ΜΜΕ και την απαράδεκτη φρασεολογία του, ανήκει στα πρόσωπα που δύσκολα θα μετακινηθούν. Ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως τόσο ο κ. Πολάκης όσο και ο Αντρέας Ξανθός είναι από τα πιο αποτελεσματικά δίδυμα στο υπουργείο τους για το Μαξίμου. Εξαιρετική είναι η… βαθμολογία του υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, καθώς η ετοιμότητα που έδειξε το υπουργείο οικονομίας συντέλεσε στη μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Στην «ομάδα» των αμετακίνητων από το κυβερνητικό σχήμα είναι φυσικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, όπως και ο Γιώργος Σταθάκης. Ο τελευταίος θα μετακινηθεί ή θα αποχωρήσει από την "πρώτη γραμμή" μόνο εφ' όσον το επιθυμεί ο ίδιος!
Επίσης, παρά τα όσα λέγονται από κυβερνητικά στελέχη, στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ αμετακίνητος είναι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος και θα κληθεί να διαλέξει τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα επανδρώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ειδικές περιπτώσεις
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πήρε στην πλάτη του την ειδική αποστολή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που αν και ισχυρός, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα θελήσει να παραμείνει στη θέση του.
Ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του αν και προκαλούν προβληματισμό οι τεταμένες σχέσεις του με κυβερνητικά στελέχη.
Παίρνουν την άγουσα
Την πόρτα εξόδου ή της αλλαγής χαρτοφυλακίου πιθανολογείται ότι θα δουν πρόσωπα που κατά καιρούς, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο με άστοχες δηλώσεις και ενέργειές τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και βέβαια ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι κάποιοι από αυτούς και δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Έντονη δυσαρέσκεια
Αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, έσπευσε να τον καλύψει μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και στελεχών του κόμματος. Διαρκώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συγκρούσεις με υπουργούς (Σπίρτζης, Δρίτσας, Σκουρλέτης), ενώ κομματικά στελέχη του καταλογίζουν πολιτικές βλέψεις. Με δεδομένα τα παραπάνω η τύχη του στο πόστο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται μάλλον αβέβαιη.
iefimerida.gr