Η αποσύνδεση των προεδρικών εκλογών από τη διάλυση της βουλής, κοινώς την προσφυγή σε κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου, μπαίνει σήμερα με την υπερψήφιση του άρθρου 32.
«Εμείς ψηφίζουμε το άρθρο 32 και δεν παίζουμε παιχνίδια με το Σύνταγμα, εσείς παίζετε παιχνίδια με το άρθρο 86» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές πληροφορίες του Capital.gr ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «σαμποτάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ την υπερψήφιση του άρθρου από 180 βουλευτές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ασφαλώς ότι ενταφιάζεται όποιο -τυχόν σενάριο- για «δεξιά παρένθεση» λόγω της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπερασπίστηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εγκάλεσε την Ν.Δ ότι κρύφτηκε σε ό,τι αφορά την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, υπονοώντας ότι έχει λόγους να ανησυχεί για ποινικές υποθέσεις και τέλος ισχυρίστηκε ότι ακόμη και μέσα από τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποκαλύπτεται ότι χωρίζουν τα δύο κόμματα, δυο διαφορετικοί κόσμοι.
Μεταξύ άλλων είπε:
ΠτΔ
Με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.
Και θα καταλήγουμε σε έναν διορισμένο-τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής.
Και ένα σχόλιο όμως επιτρέψτε μου για την επιχειρηματολογία της ΝΔ σε σχέση με την καταψήφιση του άρθρου 30:
Τι λέει το άρθρο 30;
Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή.
Και επειδή το άρθρο αυτό δεν είναι αναθεωρητέο επιχειρηματολογεί η ΝΔ ότι αυτό σημαίνει πως πλέον αποκλείεται η προσφυγή στο λαό.
Μα ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται.
Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα.
Η θέση αυτή πηγάζει από τον μύχιο, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 ψήφους το 2020.
Δεν θα τις κερδίσετε αλλά αυτό που κάνετε είναι η αποθέωση του καιροσκοπισμού και της εργαλειοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Εμείς είχαμε την ευκαιρία το 15, να προτείνουμε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ.
Δε το πράξαμε.
Επιλέξαμε να εκλεγεί ο ΠτΔ με πάνω από 200 ψήφους, όπως και έγινε.
Εσείς ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως σκέφτεστε με όρους εκδίκησης.
Και δε το κρύβετε.
Λέγατε ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σκοπό να τραβήξει το άρθρο 32 γιατί σχεδιάζει δεξιά παρένθεση, έλεγαν την ώρα που διέδιδαν ότι θα υπερψηφίσουν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά απέσυραν τους βουλευτές τους στην ψήφιση της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86.
Εκλογές- Ν.Δ
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο υπαρκτών τάσεων μέσα στην κοινωνία.
Δύο τάσεις, δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια.
Αυτό είναι το δίλημμα από το οποίο εξαρτάται όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον της ευρώπης και του κόσμου.
Και ο ελληνικός λαός έχει πάρει θέση.
Πήρε θέση το 2012 όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην ελλάδα.
Πήρε θέση το 2015 όταν επέλεξε την μεγάλη πολιτική ανατροπή.
Θα πάρει θέση και το 2019.
Και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου.
Γιατί δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία.
Ο λαός και ο σύριζα ήρθαν για να μείνουν.
Και θα μείνουν.
πηγή capital.gr
Της Νίκης Ζορμπά