Ολική ανατροπή στο εσωκομματικό τοπίο του κόμματος των "Σπαρτιατών", αφού λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος με τους βουλευτές αποφάσισαν την επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών στην Κ.Ο. του κόμματος.
Ολόκληρη η δήλωση του Βασίλη Στίγκα για την επιστροφή των τριών διαγραφέντων βουλευτών στην Κ.Ο. του κόμματος:
ΠΡΟΣ: Βουλευτές
κ. Δημητροκάλλη Ιωάννη (Ανατολικής Αττικής)
κ. Κατσιβαρδά Χαράλαμπο (Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών)
κ. Κόντη Ιωάννη (Α΄ Θεσσαλονίκης)
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
κατόπιν της σημερινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί μου, και έπειτα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, ως εκ τούτου, σας καλώ να επανενταχθείτε ως μέλη της Κ.Ο. σύμφωνα με τους όρους που υπήρχαν πριν τη διαγραφή σας.
Στη σημερινή συνάντηση, εκτιμήθηκε η θέση των βουλευτών, και η παραδοχή ότι η μη παρουσία τους στην Ολομέλεια της Βουλής την 31/08/2023, αποτέλεσε ατόπημα για το οποίο ζητήθηκε συγγνώμη.
Ως εκ τούτου, οι χαρακτηρισμοί, "Greek Mafia" και "ομάδα εκβιαστών", δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.
Βασίλειος Στίγκας
Πρόεδρος Κ.Ο. "ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ".
Ο Άρειος Πάγος και το Εκλογοδικείο
Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Στίγκας έχει ήδη κληθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου την Τρίτη, προκειμένου να καταθέσει για τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής περί Greek Mafia και μεθόδων Δον Κορλεόνε.
Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών είχε διαγράψει 3 βουλευτές, το Σαββατοκύριακο ανεξαρτητοποιήθηκαν άλλοι 2, και όλα ήταν ανοιχτά για το μέλλον του κόμματος στη Βουλή.
Ενός κόμματος που βρέθηκε σε συμπληγάδες, αφού πρέπει να κρατήσει 4 βουλευτές για να έχει κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να έχει χρηματοδότηση. Τόσο ο Στίγκας όσο και οι πρώην... "φευγάτοι" γνωρίζουν ότι ακόμη και αν συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών δεν θα μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση.
Την ίδια ώρα ο ίδιος ο πρόεδρος των Σπαρτιατών καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη "συμμορία", που όπως είχε υπονοήσει, τον εκβιάζει με μεθόδους… μαφίας, προκαλώντας τις πρώτες αποχωρήσεις βουλευτών.
Το εκλογοδικείο και οι Σπαρτιάτες
Στη Βουλή η πεποίθηση που επικρατεί είναι πως πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης.
Αφορμή, η στήριξη των Σπαρτιατών στον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή για τον δήμο της Αθήνας, μία στήριξη με την οποία αρχικά δεν ήταν σύμφωνος ο Βασίλης Στίγκας, αλλά στη συνέχεια μάλλον σύρθηκε να συνυπογράψει. Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έχει πάρει ακόμη θέση στο θέμα, όμως, όπως όλα δείχνουν οι δικαστικές εξελίξεις θα έρθουν από ψηλά και συγκεκριμένα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (σ.σ. Εκλογοδικείο).
Και αυτό, γιατί ήδη το ανώτατο δικαστήριο έχει στα χέρια του ενστάσεις υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι δεν εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιουνίου και με προσφυγές τους στρέφονταν σε βάρος των Σπαρτιατών, υποστηρίζοντας ότι πίσω τους κρύβεται ο Ηλίας Κασιάρης. Συνεπώς, όπως λένε, κακώς έγινε η ανακήρυξη των Σπαρτιατών, γιατι ο νόμος περί του πραγματικού καθοδηγητή παραβιάστηκε. Πόσο εύκολο όμως είναι να στοιχειοθετηθεί απο το εκλογοδικείο η σχέση Κασιδιάρη - Σπαρτιατών και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η σχέση;
Νομικοί υποστηρίζουν ότι το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει τώρα το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να εξετάσει τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του για την "ταύτιση" Σπαρτιατών και Ηλία Κασιδιάρη. Θα εισφέρει σε αυτό και το αποτέλεσμα της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και όσα θα καταθέσει ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε καθοδήγηση από τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη. Και πώς να αποδεχθεί άλλωστε τέτοια σχέση, αφού γνωρίζει οτι αν το κάνει θα… πέσει σε λάκκο που θα ανοίξει ο ίδιος, αποδεχόμενος παραβίαση του νόμου.
Στην περίπτωση πάντως που το Εκλογοδικείο φθάσει σε τέτοιο συμπέρασμα και κάνει δεκτές τις ενστάσεις που εξετάσει, τότε, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Ανδρέα Λοβέρδο, υπάρχει προηγούμενο: επειδή εκλογές δεν μπορούν να γίνουν εκ νέου, μόνος δρόμος είναι η αναδιανομή των 12 βουλευτών που έχουν σήμερα οι Σπαρτιάτες στα άλλα κόμματα, ανάλογα με το εκλογικό τους ποσοστό.
Όλα δείχνουν ότι οι Σπαρτιάτες θα απασχολήσουν επί μακρόν, Βουλή και δικαιοσύνη.