Αλλάζει ο κανονισμός της Βουλής - Ξεκινά η επιχείρηση «διάσωσης» της ΚΟ του Καμμένου

Φεβρουάριος 04, 2019

Σήμερα ξεκινάει στην Βουλή η επιχείρηση «διάσωσης» της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πάνου Καμμένου.

Στις 14:00 συνεδριάζει η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει τροποποιήσεις στο επίμαχο ο άρθρο 15, ώστε να κατορθώσει ο Πάνος Καμμένος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ακόμα και με λιγότερους από πέντε βουλευτές. Η επιτροπή καλείται να συνεδριάσει στην σκιά των απειλών του Πάνου Καμμένου πως θα ρίξει την κυβέρνηση και υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η προαναγγελθείσα αποχώρηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα, ως την Παρασκευή, θα σημάνει το τέλος των ΑΝΕΛ, καθώς την έδρα του θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ που κι αυτός με την σειρά του έχει προσχωρήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αν και μέχρι πρότινος ο Νίκος Βούτσης έδειχνε αποφασισμένος να εφαρμόσει κατά γράμμα το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει πως δεν μπορεί να συγκροτείται κοινοβουλευτική ομάδα απο «δανεικούς» βουλευτές, αιφνιδιαστικά άλλαξε στάση και συγκάλεσε εκτάκτως την επιτροπή Κανονισμού της Βουλης.

Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν στο dikaiologitika πως το πιθανότερο σενάριο είναι κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Βουλής θα προτείνει μια ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 15 - που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ-, και η οποία θα καλύπτει τον Πάνο Καμμένο. Σημειώνεται όμως, πως αν ο Πρόεδρος της Βουλής που εκτελεί και χρέη προέδρου της επιτροπής του Κανονισμού, προτείνει σημαντικότερες τροποποιήσεις στον Κανονισμό, αυτές πολύ δύσκολα θα υπερψηφιστούν καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία. Από τα 13 μέλη που αριθμεί η επιτροπή, μόνο τα έξι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά ταύτα, ο Πάνος Καμμένος, πέρασε στην αντεπίθεση γράφοντας στο Twitter πως « οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας». Μάλιστα, χθες μιλώντας σε κομματική εκδήλωση δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει «κατά παράβαση» του Κανονισμού να του διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα, αναφερόμενος στο άρθρο 15 του Κανονισμού που προβλέπει πως για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται 5 βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα στις εθνικές εκλογές. «Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Έχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους λέγοντας πως « ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση κουρελού». Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηναν σαφής αιχμές για την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, να συγκαλέσει άρον άρον την επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του. Απαντώντας σε αυτό στελέχη των ΑΝΕΛ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν πρόταση μομφής της ΝΔ εναντίον του Νίκου Βούτση.

Από την μεριά της η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας χθες τα όσα διαδραματίζονται στη Βουλή με την αλλαγή του Κανονισμού υποστήριξε πως «ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα συναινέσει στην απαίτηση του Μαξίμου ,για φωτογραφικές αλλαγές στον κανονισμό, με αντάλλαγμα να κλείσει το στόμα του ο κ Καμμένος και να συνεχιστεί ανέφελα η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Θα είναι στίγμα που θα ακολουθεί πάντα αυτούς που θα υποκύψουν σε τέτοιους πρωτοφανείς για το πολιτικό μας σύστημα εκβιασμούς».

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε την αντίθεσή του με τυχόν τέτοιες εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη». «Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη», τόνισε.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot