Νέα αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με αναβάθμιση όσων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε Πανεπιστήμια αλλά και υποβάθμιση όσων δεν έχουν τα προσόντα ή ακόμα και την απορρόφησή τους σε σχολές τύπου ΙΕΚ προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Θετικά βλέπει αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Ανώτατου Χώρου Εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους προέδρους των τεχνολογικών ιδρυμάτων τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων ο ρόλος των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η κυρία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι η προσωπική της άποψη είναι ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία είναι δυνατή η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ενώ τόνισε ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν έκρυψαν τη δυσαρέκεια τους για το γεγονός ότι στον Εθνικό Διάλογο υπάρχει εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ μόνο ενός ατόμου. Παρόλα αυτά τόνισαν ότι "η συμμετοχή μας στον Εθνικό Διάλογο, ενώ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκπροσώπων των ΤΕΙ, θα είναι θετική, διότι έχει ως στόχο τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι ένα νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει σημεία των προτάσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου 2015».
Η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι από «παράβλεψη» δε συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου και άλλα μέλη και ζήτησε από τη Σύνοδο να προτείνει προς τούτο 5-6 επιπλέον ονόματα Καθηγητών ΤΕΙ για συμπλήρωσή της. Τέλος τόνισε ότι θα υπάρξουν πολλά μέλη-Καθηγητές ΤΕΙ στις Ειδικές Θεματικές Επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το διάλογο αυτό. Ο ανασχεδιασμός σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» δεν θα έχει ως στόχο τη γεωγραφική ανακατανομή των ιδρυμάτων, αλλά την αναβάθμιση όσων τμημάτων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε κανονικά πανεπιστημιακά τμήματα. Από την άλλη πλευρά θα υποβιβαστούν όσα τμήματα, δεν έχουν μεγάλο αριθμό σπουδαστών και ελλιπείς υποδομές.
Εν όψει της επίσημης έναρξης του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τόνισε: «Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και σύνθετα, ώστε δεν αντιμετωπίζονται με εκ των προτέρων έτοιμες λύσεις. Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία πρέπει να διερευνήσει και να καταγράψει τα προβλήματα, να διαμεσολαβήσει την εμπειρία μέσα από την επιστημονική γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και να υποβάλει μια έκθεση με τα πορίσματα του διαλόγου στην πολιτική ηγεσία τον προσεχή Απρίλιο.
Η διαδικασία του διαλόγου έχει τρείς πυλώνες. Την Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και το ΕΣΥΠ. Στη διαβούλευση επίσης θα συμμετέχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Ο κ. Φίλης δίνοντας στη δημοσιότητα τον σχετικό ιστότοπο κάλεσε τους πάντες να πάρουν μέρος στον διάλογο. Ο διάλογος έχει ορίζοντα τον Απρίλιο του 2016, οπότε θα πρέπει να έχει ετοιμασθεί η έκθεση με τα πορίσματά του προκειμένου να υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία. Η διαδικασία του διαλόγου έχει τρείς πυλώνες. Την Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και το ΕΣΥΠ. Η πρώτη συνάντηση εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.
Θα είναι η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις ολομέλειας έως τον Απρίλιο. Θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές για ειδικά θέματα, με τη συμμετοχή ειδικών. Οι επιτροπές αυτές αφενός θα συγκεντρώσουν την εμπειρία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφετέρου θα συνεργαστούν με επιστήμονες της εκπαίδευσης για τα ζητήματα αυτά. Ο στόχος είναι σύμφωνα με τον υπουργό τον Σεπτέμβριο να υπάρχει ένα πλάνο τεσσάρων χρόνων για την παιδεία, το οποίο θα είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου που θα ξεκινήσει για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
www.dikaiologitika.gr