Νέο ρεκόρ αφίξεων προσφύγων στα παράλια της Λέσβου χθες, όπου μέχρι το μεσημέρι είχαν βγει πάνω από 6.000 άτομα. Ο καλός καιρός και η ήρεμη θάλασσα οδηγούν και πάλι τους πρόσφυγες, που συνωστίζονται στα τουρκικά παράλια, στο να περνούν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα.
Κύματα Νέα κύματα προσφύγων έφτασαν στη Λέσβο, ενώ χιλιάδες άλλοι συνωστίζονται στα τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα. Αυστριακά κλιμάκια θα επισκεφτούν Κέντρα Υποδοχής και χώρους που
Κύματα
Νέα κύματα προσφύγων έφτασαν στη Λέσβο, ενώ χιλιάδες άλλοι συνωστίζονται στα τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα. Αυστριακά κλιμάκια θα επισκεφτούν Κέντρα Υποδοχής και χώρους που προορίζονται για «hot-spots»
«Είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά τα προβλήματα επιστρέφουν και το νησί απειλείται να ?πνιγεί? και πάλι από μετανάστες», λέει στο «Εθνος», ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, προσθέτοντας ότι παρότι από το πρωί του Σαββάτου μέχρι χθες τα ξημερώματα αναχώρησαν πάνω από 8.500 πρόσφυγες, η κατάσταση είναι οριακή.
Στη Λέσβο θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Τα μέλη της αποστολής, την οποία θα απαρτίζουν και Αυστριακοί αξιωματούχοι, θα επιθεωρήσουν τα Κέντρα Υποδοχής, Καταγραφής και Προσωρινής Φιλοξενίας, στο Καρά Τεπέ, στη Μόρια και στο πρώην ΠΙΚΠΑ αντίστοιχα, ενώ θα δουν και τους χώρους όπου θα εγκατασταθεί ένα από τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής, τα λεγόμενα «hot-spots».
Μέτρα από την Κομισιόν
Τα κέντρα αυτά αποτελούν τμήμα μιας σειράς επιχειρησιακών μέτρων της Κομισιόν και θα είναι χώροι καταγραφής, διαπίστευσης και ταυτοποίησης προσφύγων. Θα στηθούν σε Ελλάδα και Ιταλία από τις εθνικές αρχές σε συνεργασία με τρεις οργανισμούς: τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ (Frontex), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).
Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα συζητηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα και προσωπικό για τη λειτουργία των πέντε συνολικά κέντρων «hotspots» (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω), για τα οποία ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ήδη υποσχεθεί την αποστολή 100 ειδικών από τη χώρα του (από την Αστυνομία, τις Ενοπλες Δυνάμεις και τη Δημόσια Διοίκηση), οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατασκευή και τη λειτουργία τους.
Σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, ο Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και προσέθεσε ότι η δημιουργία των «hotspots», στα οποία θα αποσαφηνίζεται αν κάποιος δικαιούται να του χορηγηθεί άσυλο, κρίνεται απαραίτητη, ώστε οι πρόσφυγες να μη φτάνουν ανεξέλεγκτα στην κεντρική Ευρώπη.
«Εκείνοι που δικαιούνται άσυλο, πρέπει να το αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω», είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Η αποστολή θα φτάσει στις 13.30 στη Λέσβο, θα παραμείνει για λίγες ώρες και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.