Το σχόλιο του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού για το θέμα του ιού Έμπολα ζήτησε η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".
Για το ίδιο θέμα άλλωστε, σημείωμα απέστειλε σήμερα ο κ. Κρεμαστινός στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό και την οικονομία αν η χώρα μας δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί από τυχόν φορείς του ιού που περνούν τα σύνορά μας, είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για τουρίστες που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα χώρες της Δυτικής Αφρικής.
“To θέμα του ιού Έμπολα χειρίστηκα ως Υπουργός Υγείας το 1994 και προεδρεύων τότε των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε ήταν που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Δυτική Αφρική. Η άποψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν ότι τα κρούσματα ήταν τοπικά, ότι ο ιός Έμπολα δεν έχει ιδιαίτερη επιθετικότητα και ότι μόνος του θα εκφυλιστεί.
Προσωπικά, είχα στηρίξει την άποψη ότι ο ιός αυτός ανήκει στην κατηγορία RNA ιών – δηλαδή ιών που μοιάζουν με τον ιό ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS. Συγκριτικά με τον ιό του ΑΙDS, διαφέρει στο ότι η εκδήλωση της νόσου από την ημέρα της μόλυνσης γίνεται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στο ΑΙDS ο αντίστοιχος χρόνος διαρκεί πολλά χρόνια.
Αλλά και όταν εκδηλωθεί η αρρώστια, η θεραπεία στην περίπτωση του ΑΙDS είναι μακροχρόνια, ενώ στην περίπτωση του ιού Έμπολα, είναι λίγων ημερών, γιατί ο άρρωστος συνήθως καταλήγει. Τότε λοιπόν ο ΠΟΥ είχε υποστηρίξει ότι λόγω του ότι οι άρρωστοι χάνονται μέσα σε λίγες μέρες, θα υπάρξει αυτοκάθαρση και έτσι μετά από λίγα χρόνια, ο ιός θα έχει εξαλειφθεί. Αυτό όμως δεν συνέβη και δυστυχώς σήμερα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εξάπλωση του ιού Έμπολα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Το πιο ανησυχητικό είναι μήπως η σημερινή μορφή του ιού Έμπολα είναι μια μεταλλαγμένη μορφή του αρχικού στελέχους, οπότε καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει έναν πιο επιθετικό ιό από ό,τι ήταν στην αρχική του μορφή.
Σήμερα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αγγλία, έχουν διακόψει την άμεση αεροπορική επικοινωνία με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον ιό αυτόν. Κατά τη γνώμη μου, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε ή να θέσουμε υπό επιτήρηση όσους προέρχονται από τις χώρες αυτές και ιδιαίτερα αυτούς που επισκέπτονται την Ελλάδα ως τουρίστες.
Τέλος, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχαν τότε υιοθετήσει τις θέσεις και τις προτάσεις που ως Ελλάδα είχαμε διατυπώσει, μετά βεβαιότητας ο ιός αυτός δεν θα υπήρχε σήμερα.
Η άποψη όμως που υιοθετήθηκε και συγκεκριμένα ότι η τότε επιδημία αφορούσε μόνο χώρες της Δυτικής Αφρικής και όχι την Ευρώπη ή την Αμερική, ήταν μια άποψη απόλυτα λανθασμένη, όπως δυστυχώς απέδειξαν και οι εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό”.