Το καθεστώς αδιαφάνειας, που επικρατεί στην κοινοτική χρηματοδότηση των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες ασχολούνται με την αρωγή σε πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ανέδειξε η ευρωομάδα του ΚΚΕ, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν.
Η πρόσφατη ερώτηση, αποτελεί συνέχεια άλλης (26-08-2015), με την οποία αποκαλύπτονταν ότι «Η δράση τους… εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων…. αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας…».
Στη με αριθμό Ε-012152/2015 απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίσθηκε να διαπιστώσει ότι : «η Επιτροπή γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ όσον αφορά την αρωγή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα».
Με την νεότερη, γραπτή τους, ερώτηση οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υποστηρίζουν, ωστόσο ότι «υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνο με την αρωγή, τη διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν σχέση, ενώ έχουν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες εναντίον μελών τους.»
Γίνεται, μάλιστα, και επίκληση πρόσφατης, ομόφωνης, απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «η παρουσία και η δράση των ΜΚΟ στο Βόρειο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη» !
Αναφέρεται, άκόμη, στην ερώτηση ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα «αναπτυξιακά κονδύλια» που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ’ όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ τον χρόνο περίπου τα 10 «χάνονται» σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.»
Τα ερωτήματα, προς την Κομισιόν, εύλογα:
Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια στα ελληνικά νησιά, ποιός είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους;
Ποιά η θέση της Κομισιόν, στην επιβεβλημένη ανάγκη ύπαρξης κρατικών οργανισμών και υποδομών με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας μεταναστών».
…και οι απαντήσεις, εάν υπάρξουν και είναι συγκεκριμένες, θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Στρασβούργο
Νίκος Ρούσσης
Πηγή: reporter.gr