Στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων κινείται, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να προαναγγέλλει σήμερα, Τετάρτη τη δημιουργία δύο νέων στρατοπέδων για την εγκατάσταση μεταναστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε πως τα στρατόπεδα αυτά θα παρέχουν προσωρινή ολιγοήμερη φιλοξενία στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το στρατόπεδο της Αττικής θα χτιστεί άμεσα και θα είναι κοντά στην Αθήνα, «όχι όμως μέσα στον οικιστικό ιστό», όπως είπε και θα έχει χωρητικότητα 1.000 με 1.200 άτομα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργίας αντίστοιχης εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε ότι θα έχει σήμερα συνάντηση για το θέμα αυτό με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή τους, ανέφερε ότι την όλη ευθύνη για την κατασκευή τους έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών.
Επί της ουσίας, όμως, ο Γ. Μουζάλας πέραν της διαβεβαίωσης ότι τα στρατόπεδα αυτά θα φιλοξενούν για λίγες μονάχα ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έχει πει τίποτε για τη φύση αυτών των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σημειώνεται πως αυτή η κυβέρνηση ήταν που έκλεισε το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, για το οποίο κατηγορούσε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό.
Και το ερώτημα παραμένει: θα ενστερνιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μοντέλο Αμυγδαλέζας, για το οποίο η ίδια έδειχνε κατά το παρελθόν τέτοια αποστροφή και αγανάκτηση;
«Η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε»
Σε συνάρτηση με τα προηγούμενα, ο Γ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει το παραμικρό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως είχε δεσμευθεί απέναντι στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως για την Ελλάδα.
«Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000», είπε χαρακτηριστικά.
«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία», επισήμανε ο υπουργός.
«Δεν υπάρχει θέμα Σένγκεν, αλλά ανησυχώ για το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας»
Ο Γ. Μουζάλας δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, με κλείσιμο συνόρων, στο προσφυγικό. Ωστόσο, επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
«Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα. Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουνε την παράνομη βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους», υπογράμμισε.
Για το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές» υπογράμμισε. Ο Γ. Μουζάλας εντούτοις δήλωσε ανήσυχος γιατί φτιάχνεται κλίμα κατά της χώρας μας. «’Πνίξτε τους’ είπε αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει», σημείωσε για τον Τέο Φράνκεν.
Για τον Βέλγο υπουργό πρόσθεσε ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών είπε «ότι η παραμονή 400.000 μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθότι χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση». «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής».
«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (...) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας», παρατήρησε.