Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα έπεσαν 75 εκ. τόνοι νερού μέχρι σήμερα ενώ ο διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός, Ζερεφός αποκάλυψε οτι η βροχόπτωση της Πέμπτης αντιστοιχεί στο 1/3 της ετήσιας βροχής σε κάποιες περιοχές
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάλλος», καθώς σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά. Από το απόγευμα του Σαββάτου θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και έως το βράδυ στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο.
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμης Λέκκας, αποκάλυψε ότι «έπεσαν πάνω από 75.000.000 τόνοι νερού σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία». Πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, παραδέχτηκε ο ίδιος.«Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», σημείωσε.
Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές ζημιές τα προηγούμενα 24ωρα, πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, εγκλωβίστηκαν άτομα, ενώ προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, άνοιξαν δρόμοι και έπεσαν μπαλκόνια. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Νότια Εύβοια, το πρώτο θύμα του «Μπάλλου».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο και αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου. «Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», σημείωσε.
Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι' αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιορυγηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά,«σην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα».
Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», επισήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.
Τέλος, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι και περισσότερα και συχνότερα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα.
Ζερεφός: Η βροχόπτωση της Πέμπτης αντιστοιχεί στο 1/3 της ετήσιας βροχής σε κάποιες περιοχές
«Έχουμε πιο συχνά πιο ακραία φαινόμενα και πιο έντονα. Για παράδειγμα η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια.
Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός και προσθέτει: «Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δεν σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».
Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στον πλανήτη συνολικά. Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε επιστροφή προς τα πίσω, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζερεφός.
«Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός.
Ωστόσο, αυτές οι νεροποντές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς ο συνολικός όγκος νερού που πέφτει στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπεται ότι θα μειωθεί περίπου 15%.
Για να μην θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους οι πολίτες απέναντι σε αυτές τις άγριες διαθέσεις του καιρού, πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία στην καθημερινότητα τους, αφού αλλάξει ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν, επίσης προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια.
«Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο αποσταθεροποιημένο κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε μια δουλειά την οποία μπορούμε να αναβάλλουμε και μας έχουν ειδοποιήσει ότι θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα να αποφύγουμε να εκτεθούμε σε αυτό και να μην βγούμε από το σπίτι μας. Η προληπτική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη. Δεύτερον, δεν ανταγωνιζόμαστε τη φύση. Το ρυάκι που περνάμε με το αμάξι μας κάθε μέρα ειδικά αν είμαστε στην εξοχή μπορεί να γίνει χείμαρρος και κανένα όχημα δεν αντέχει σε ένα χείμαρρο όταν το βάθος του είναι μεγαλύτερο από 40 εκατ. Επιπλέον, όταν κολυμπάμε ή βρισκόμαστε στην ύπαιθρο και πέφτουν κεραυνοί κοιτάμε αμέσως να μπούμε αμέσως σε έναν κλειστό χώρο για να μην κεραυνοβοληθούμε», υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός.
Η πρόληψη και η αυτοπροστασία είναι δύο βασικές αρχές τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όπως λέει ο κ. Ζερεφός. «Παράλληλα, τα σπίτια πρέπει να είναι καλύτερα μονωμένα, δεν πρέπει να δίνονται άδειες σε ρέματα ή κοντά σε ρέματα. Οι άδειες αυτές κανονικά δεν δίνονται αλλά πολλοί αυθαιρετούν και μετά νομιμοποιούν το αυθαίρετο, οπότε και νομιμοποιούν ένα συμβόλαιο θανάτου με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που θα πλήξει το σπίτι τους», επισημαίνει ακόμα.
Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ακόμα και την ύστατη στιγμή κάνουν έκκληση για την λήψη κάποιων μέτρων που θα προστατεύουν τους πολίτες.
«Από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η παροχέτευση ομβρίων υδάτων που ιδίως στη χώρα μας έχει μεγάλες επιφάνειες επικλινείς, έχει πολύπλοκη τοπογραφία, έχει αναρχία στο κτίσιμο κι έτσι δημιουργούνται πολλά εμπόδια στην παροχέτευση των ομβρίων υδάτων και γενικά είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που καθιερώθηκε και η πλήρης αναδιοργάνωση με τη βοήθεια και του στρατού αλλά και της πυροσβεστικής αλλά και άλλων υπηρεσιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, Νομίζω ότι όλα πρέπει να καθοδηγούνται από μία λέξη: πρόληψη», υποστηρίζει ο κ. Ζερεφός.
Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, όταν υπάρχει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα:
-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.