Τηλεδιοίκηση: Η λειτουργία που θα μπορούσε να προλάβει την τραγωδία στα Τέμπη και η... on air διάψευση για τη Λάρισα

Μάρτιος 21, 2023
Το πώς λειτουργεί η τηλεδιοίκηση εξήγησε ο προϊστάμενος στο κέντρο κυκλοφορίας του ΣΚΑ (εκεί υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης) και ξεκαθαρίζει πως αν το σύστημα λειτουργούσε στη Λάρισα, τότε η τραγωδία στα Τέμπη δεν θα είχε συμβεί.

«Με την τηλεδιοίκηση, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει το ένα τρένο γιατί θα έβλεπε το φωτόσημο. Και δεν θα μπορούσε και το τρένο που κατέβαινε, γιατί το φωτόσημο θα ήταν κόκκινο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπορομπόκας, προϊστάμενος στο κέντρο κυκλοφορίας του ΣΚΑ, παρουσιάζοντας το σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο χειρίζεται ο ίδιος.

 

Το OPEN βρέθηκε στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας του ΣΚΑ. Η τηλεδιοίκηση λειτουργεί από το τμήμα Τιθωρέας μέχρι και τον Δομοκό, δηλαδή μια απόσταση που καλύπτει περίπου 110 χλμ.

 

Τα συστήματα διοίκησης του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι τρία:

  • Η τηλεδιοίκηση τοπικού χειρισμού, όπως της Λάρισας (έχει ευθύνη στα όρια του σταθμού μόνο ο σταθμάρχης)
  • Η τελευταίας τεχνολογίας τηλεδιοίκηση του 2022 (υπάρχει στο τμήμα Τιθορέας – Δομοκού).
  • Ο πίνακας τηλεδιοίκησης του Προαστιακού (ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004)

Ο προϊστάμενος του κέντρου κυκλοφορίας ΣΚΑ, αναφέρει ότι «το 2012 δεν είχαμε συντήρηση, έφυγε το προσωπικό με τις μετατάξεις, δεν υπήρχε προσωπικό. Το 2013, η τηλεδιοίκηση της Λάρισας και της Αθήνας – γιατί δούλευαν και αυτές – δεν ήταν πια λειτουργικές».

Όπως συμπληρώνει ο ίδιος, σε περίπτωση που η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, το δυστύχημα στα Τέμπη θα είχε αποφευχθεί από τον συγκεκριμένο πίνακα. «Δεν θα τον άφηνε το ίδιο το σύστημα να γίνει αυτό το λάθος. Θα ήταν αναγκασμένος ο σταθμάρχης εκ των πραγμάτων να κάνει αυτή τη χάραξη και τότε θα «κλείδωναν όλα». Θα ήταν όλα κλειδωμένα, αυτόματα. Όταν μπροστά είναι κάτι άλλο, τότε δεν το αφήνει να κινηθεί».

 

Εκτός από την τηλεδιοίκηση, υπάρχει ακόμα ένα σύστημα να προστεθεί στις δικλείδες ασφαλείας. «Όταν τελειώνει η διαδικασία της τηλεδιοίκησης, ξεκινάει το σύστημα RTMS. Αυτό το αυτόματο σύστημα, εάν βρίσκει κόκκινο το φωτόσημο, το τρένο μπροστά του, αυτόματα σταματάει. Δεν μπορεί να κάνει κάτι ο μηχανοδηγός. Προειδοποιεί το ίδιο το τρένο, το σύστημα.

Ο μοναδικός που μπορεί να επέμβει και κατόπιν εντολής του σταθμάρχη να απενεργοποιήσει το σύστημα είναι ο μηχανοδηγός, αλλά μόνο μετά από εντολή του σταθμάρχη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το σύστημα RTMS αν και έχει τοποθετηθεί στο δίκτυο, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.

 

Διέψευσαν τον υφυπουργό Μεταφορών on air οι εργαζόμενοι: «Αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση»

Στη Λάρισα βρέθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, θέλοντας να αποδείξει ότι υπάρχει τηλεδιοίκηση και λειτουργεί κιόλας.

Μιλώντας στις κάμερες, ο υφυπουργός Μεταφορών, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε εντός ούτε εκτός της Βουλής να παραπληροφορεί. Γι αυτό είμαστε στο σταθμαρχείο για να δείξουμε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί και λειτουργούσε και τη νύχτα του μοιραίου δυστυχήματος αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, εργαζόμενος στο σταθμαρχείο, εξηγούσε τι είναι αυτό που ο υφυπουργός έδειχνε ως «τηλεδιοίκηση»: «Αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση, αυτός είναι τοπικός χειρισμός. Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση, είναι τοπικός χειρισμός. Βλέπει 3,5 χιλιόμετρα από την έξοδο του σταθμού. Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα έβλεπε μέχρι το Πλατύ».

 

Τσαπανίδου: Βαφτίζουν τηλεδιοίκηση έναν τοπικό πίνακα χάραξης

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, σημείωσε: «Μέχρι σήμερα οι κύριοι Γεραπετρίτης, Οικονόμου, Καραμανλής επαναλάμβαναν ότι το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, όχι μόνο υπάρχει αλλά ήταν σε λειτουργία τη νύχτα της τραγωδίας.

Μετά την αυτοψία και του Αλέξη Τσίπρα, όταν όλοι είδαμε ότι είναι ένα γιαπί από το καλοκαίρι του ‘19, το τροπάρι άλλαξε. Τώρα «βαφτίζουν» τηλεδιοίκηση έναν τοπικό πίνακα χάραξης πορείας - προβληματικής λειτουργίας και αυτός- που βλέπει μόνο την είσοδο και έξοδο του σταθμού και τον οποίο μάλιστα ο εδώ και 3 εβδομάδες εξαφανισμένος αρμόδιος υφυπουργός ανέλαβε να δείξει στους δημοσιογράφους πως λειτουργεί.

Το ένα ψέμα πάνω στο άλλο. Και κανένας σεβασμός στην αλήθεια και στη μνήμη των θυμάτων».

Σταθμάρχες σε Τσίπρα: Αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση που υπήρχε ως το 2019, δεν θα γινόταν ποτέ το δυστύχημα

Τη βεβαιότητά τους πως εάν λειτουργούσε το Κέντρο Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, το οποίο «λειτουργούσε από το 2009 ως τον Ιούλιο του 2019», το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα είχε συμβεί, υπογράμμισαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, εργαζόμενοι, σταθμάρχες και μηχανοδηγοί κατά την επίσκεψή του στον χώρο που βρισκόταν η τηλεδιοίκηση ως το καλοκαίρι του 2019.

Συγκεκριμένα, πρώην σταθμάρχες της Λάρισας τόνισαν πως στο κτίριο που τώρα είναι γιαπί λειτουργούσε κανονικά η τηλεδιοίκηση της Λάρισας μέχρι τον Ιούλιο του 2019, παρακολουθώντας όλα τα τρένα από τον Δομοκό μέχρι και το Πλατύ Ημαθίας.

«Όταν κάηκε ο μετασχηματιστής στην πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019 σταμάτησε να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση» ανέφερε ο πρώην σταθμάρχης της Λάρισας. «Για λίγα χιλιάρικα δεν αποκαταστάθηκε η ζημιά. Για 10-20 χιλιάδες ευρώ. Όσο για το προσωπικό που δούλευε εδώ, ορισμένοι έφυγαν με μετατάξεις, άλλοι με σύνταξη. Δεν ενδιαφέρονταν να λειτουργήσει η τηλεδιοίκηση, τελικά την κατήργησαν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην σταθμάρχης.

«Αυτή είναι η τηλεδιοίκηση που λέει ο κύριος Γεραπετρίτης ότι λειτουργεί. Αν το βλέπετε εσείς ότι λειτουργεί, ό,τι και να πούμε περισσεύει» κατήγγγειλε πρώην μηχανοδηγός του ΟΣΕ, με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει πως «νομίζω ότι αυτό είναι μεγαλύτερη ύβρις από τις ίδιες τις ευθύνες για την εγκατάλειψη του δικτύου.

Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2019 υπήρχε ένα πάνελ που απεικόνιζε την πορεία όλων των τρένων από τον Δομοκό μέχρι τον κόμβο Πλατύ. Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα πόσοι σταθμάρχες ήταν στην βάρδια, υπογράμμισαν ότι στην Λάρισα ήταν δύο σταθμάρχες σε κάθε μία από τις τρεις βάρδιες στον σταθμό τηλεδιοίκησης και άλλοι δύο ανά βάρδια στο σταθμό του τρένου. «Και τώρα ήταν μόνο ένας σταθμάρχης. Όχι μόνο ένας απλά αλλά και άπειρος. Ήταν λίγων ημερών σταθμάρχης» σημείωσε ο επί χρόνια πρώην σταθμάρχης της Λάρισας Γιάννης Κολλάτος.

Πρόσθεσε δε πως «εγώ για να μπω σταθμάρχης στην Λάρισα και να εργαστώ, έκανα 7 χρόνια σε γειτονικούς σταθμούς για να αποκτήσω εμπειρία. Επί σειρά ετών ήμουν βοηθός σταθμάρχη με κάποιον έμπειρο και αυτός ήταν 5 ημερών. Είναι έγκλημα.. 24 Ιανουαρίου ορκίστηκε σταθμάρχης και τον αφήσανε μόνο του. Μετά από εμπειρία 5 ημερών στην Καλαμπάκα. Αδιανόητα πράγματα».

«Ήμουν 38 χρόνια μηχανοδηγός στην Λάρισα, δούλευαν όλα κανονικότητα στη Λάρισα. Αν λειτουργούσε αυτό δεν θα γινόταν το δυστύχημα» πρόσθεσε με τη σειρά του άλλος μηχανοδηγός που βγήκε σε σύνταξη πέρσι, όπως είπε ο ίδιος.
«Αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, όπως λειτουργούσε από το 2009 έως το 2019, το δυστύχημα δεν θα γινόταν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «είχαν όμως προγραμματίσει να καταργήσουν τον σιδηρόδρομο».

«Είχαν προγραμματίσει ότι αυτά πρέπει να διαλυθούν όλα. Γι αυτό προσλαμβάνουν σταθμάρχες με το μπλοκάκι. Να πάρεις έναν σταθμάρχη να τον εκπαιδεύσεις 8-10 μήνες, να αποκτήσει μια εμπειρία και να εργαστεί 6 μήνες, μετά τι θα τον κάνεις; Θα πάρεις άλλον;» διερωτήθηκε πρώην σταθμάρχης του ΟΣΕ.

Τέλος, κατήγγειλε ότι παλαιότερα υπήρχε όριο ηλικίας για τους σταθμάρχες. «Τη δεκαετία του ‘80 το όριο ηλικίας για τους σταθμάρχες ήταν 30 ετών, μετά το κάναν 42 μετά πήγε 48 και τώρα επειδή προσελήφθη αυτός ο σταθμάρχης το κάναν 59» ανέφερε. «Ο σταθμάρχης έχει τις ευθύνες του, ήταν άπειρος άνθρωπος αλλά ανεξάρτητα από αυτό αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση δεν θα μπορούσε να γίνει ατύχημα με τίποτα. Δεν υπήρχε περίπτωση».

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot